Drejtori i Përgjithshëm i Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) Tedros Adhanom Ghebreyesus premtoi se organizata do të bënte gjithçka për të gjetur origjinën e virusit corona dhe hodhi poshtë pretendimet se agjencia e Kombeve të Bashkuara ishte shumë simpatike ndaj Kinës, ku virusi u shfaq për herë të parë.

“Ne duam të dimë origjinën e (virusit) dhe do të bëjmë gjithçka që mundemi për të zbuluar”, tha ai, duke shprehur shpresën se një ekip ekspertësh ndërkombëtarë së shpejti do të vizitonte provincën Wuhan të Kinës, e cila konsiderohet “djepi i virusit pandemik”, raportoi AFP

“Nuk ka asgjë për të fshehur. Pozicioni i OBSH-së është shumë, shumë i qartë. Ne duhet të zbulojmë origjinën e këtij virusi, sepse ai mund të ndihmojë në parandalimin e epidemive në të ardhmen,” tha Ghebreyesus, duke shtuar se kjo ishte një çështje teknike, të cilën disa e politizuan.

Shtetet e Bashkuara, më të prekurat në botë nga pandemia, kanë akuzuar haptazi Kinën për fshehjen e disa të dhënave, dhe OBSH gjithashtu për përmbushjen e kërkesave të autoriteteve të Pekinit.

Shtete të tjera, të cilat kanë tërhequr më pak kritika, ende dyshojnë se Pekini po ngadalëson procesin e zbulimit të detajeve në lidhje me COVID-in.

Një ekip ekspertësh ndërkombëtarë me një duzinë shkencëtarësh do të ketë për detyrë të zbulojë origjinën e virusit si dhe të zbulojë se si ai u transmetua tek njerëzit.

Ky ekip deri më tani nuk ka qenë në gjendje të vizitojë Kinën, nga ku filloi epidemia në fund të vitit 2019.

Megjithëse shkencëtarët besojnë se virusi ka origjinën nga një lakuriq, ende nuk dihet se cila kafshë ishte ndërmjetësi dhe çoi në transmetimin e virusit tek njerëzit.