Përafërsisht 228 milion njerëz në të gjithë botën, kryesisht fëmijë, janë në rrezik të preken nga sëmundje të tjera sepse programet e vaksinimit janë ndërprerë për shkak të pandemisë COVID-19.

Në pesëdhjetë vende të botës, për shembull, vaksinimet kundër fruthit, poliomelitit ose etheve të verdha nuk kryhen, njoftuan OBSH dhe UNICEF.

Fruthi ishte një kërcënim edhe para pandemisë së virusit koronar, por tani miliona fëmijë nuk janë vaksinuar kundër sëmundjes shumë ngjitëse.

“Pandemia ka përkeqësuar një situatë të keqe më parë,” tha Drejtori Ekzekutiv i UNICEF Henrietta Fore. Kongo, Pakistani dhe Jemeni janë veçanërisht të prekur.

Një nga problemet është ndërprerja në zinxhirin e furnizimit. UNICEF ishte në gjendje të shpërndajë vetëm 2.01 miliardë vaksina vitin e kaluar, krahasuar me 2.29 miliardë në 2019.

OBSH dhe UNICEF kanë nisur një iniciativë të re që synon vaksinimin e 90 përqind të të gjithë të miturve në botë kundër fruthit, shytave, rubeolës, hepatitit, tuberkulozit dhe poliomelitit.

Kjo duhet të parandalojë 50 milion vdekje deri në 2030.

Dy agjencitë e KB-së u bëjnë thirrje vendeve më të pasura dhe kompanive farmaceutike që të investojnë më shumë në kërkimin e vaksinave dhe të financojnë fushata vaksinimi të arritshme për banorët.