Disa ditë para Pashkëve dhe dy javë para fillimit të Ramazanit, Organizata Botërore e Shëndetësisë publikoi rekomandime për organizimin e tubimeve fetare në Evropë, duke bërë thirrje që ato të mbahen jashtë në vendet ku tubimet ende lejohen.

“Në vendet ku virusi po përhapet më shumë, duhet të merren parasysh tubimet virtuale, për të shtyrë ose zvogëluar madhësinë e këtyre tubimeve,” shkroi OBSH për Evropën në një deklaratë mbi festimet fetare në pranverë.

Në përgjithësi, “të gjitha ritet fetare duhet të mbahen jashtë nëse është e mundur, ose të zvogëlohen në fushën dhe kohëzgjatjen, në lidhje me ndarjen, ventilimin, larjen e duarve dhe përdorimin e maskave”.

“Eshtë edhe më mirë nëse festohet me anëtarët e shtëpisë”, thotë OBSH, duke paralajmëruar që çdo kontakt në rast të simptomave dhe karantinës duhet të shmanget.

Sa për tubimet në ambiente të mbyllura, OBSH kujton se ato janë “veçanërisht të rrezikshme, madje edhe më të vogla”, sepse anëtarët e familjeve të ndryshme mblidhen, megjithëse nuk i ndalon zyrtarisht këto tubime.

Në disa vende të rajonit evropian të OBSH-së, i cili përfshin rreth pesëdhjetë vende, duke përfshirë Rusinë dhe disa vende të Azisë Qendrore, “numri i të infektuarve po rritet dhe në këtë fazë të pandemisë nuk duhet të heqim dorë nga kujdesi”, tha organizata.

Të krishterët të dielën, 4 prill, pas Javës së Shenjtë, festojnë Pashkën, po ashtu dhe hebrenjtë.

Ndërsa muaji i Ramazanit për muslimanët zgjat nga 13 prill deri më 12 maj.