Organizata Botërore e Shëndetësisë ka rekomanduar që vaksinimi me vaksinën e AstraZeneca kundër COVID-19 të vazhdojë “tani për tani”, e cila është ndërprerë nga disa vende për shkak të disa rasteve të efekteve anësore serioze.

“Tani për tani, OBSH beson se raporti i rrezikut dhe përfitimit është në favor të vaksinës AstraZeneca dhe rekomandon që vaksinimi të vazhdojë”, tha OBSH, duke shtuar se ekspertët e saj, mendimi i të cilëve pritet me padurim, janë ende duke analizuar të dhëna për shëndetin e të vaksinuarve.

OBSH nuk specifikon kur ekspertët e saj, të cilët u mblodhën të martën, do të shpallin përfundimet e tyre.

Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) përsëriti gjithashtu të martën se ishte “fort e bindur” për përfitimet e vaksinës AstraZeneca.

Pesëmbëdhjetë vende, duke përfshirë Gjermaninë, Francën dhe Italinë, ndaluan vaksinimin me AstraZeneca, pasi disa njerëz përjetuan probleme të mpiksjes së gjakut, disa prej të cilave përfunduan me vdekje.

OBSH në një deklaratë të shkurtër gjithashtu thekson se lidhja midis këtyre problemeve shëndetësore dhe vaksinës nuk është konfirmuar, duke theksuar se tromboembolia është e zakonshme dhe se tromboembolia venoze është sëmundja e tretë më e zakonshme kardiovaskulare.

Më herët, gjatë një konference për shtyp të komitetit të OBSH-së që bën rekomandime për vaksinat, i njohur si SAGE, këshilltari teknik, mjeku Annelies Wilder-Smith, tha se në provat klinike të vaksinës kundër Johnson & Johnson, 10 pacientë që morën placebo përjetuan trombozë.

Nga 44,000 njerëz që morën pjesë në testim, ky përjashtim “nuk është i rëndësishëm”, theksoi ajo.

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re