Drejtori i Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), Tedros Ghebreyesus, u bëri thirrje të gjithë 194 anëtarëve të organizatës që të fillojnë shpejt negociatat globale për një marrëveshje ndërkombëtare mbi gatishmërinë ndaj pandemisë dhe reagimin emergjent për të përgatitur botën për pandeminë tjetër.

Në fjalën e tij përfundimtare në Asamblenë e 47-të Botërore të Shëndetësisë, Ghebreyesus vuri në dukje se tema e saj ishte “Fundi i kësaj, parandalimi i pandemisë tjetër”.

“Realiteti është se ne kemi akoma shumë punë për të bërë për t’i dhënë fund kësaj pandemie,” tha Ghebreyesus.

Asambleja përfundoi me një pasqyrë të situatës epidemiologjike në botë, për të cilën OBSH njoftoi zyrtarisht se virusi corona mori më shumë se 3.53 milion jetë në të gjithë botën, dhe se gati 170 milion raste të infeksionit u konfirmuan dhe afër 1.55 miliardë doza vaksinash .

“Një nga rekomandimet që unë besoj se do të bëjë më shumë për të forcuar OBSH-në dhe sigurinë globale të shëndetit është rekomandimi për një marrëveshje gatishmërie dhe përgjigjeje për pandeminë. Kjo është një ide, koha e së cilës ka ardhur”, tha njeriu i parë i OBSH-së.

Mbështetja e qëllimit

Ai gjithashtu u bëri thirrje të gjitha vendeve anëtare të angazhohen për të mbështetur objektivat për arritjen e imunizimit të të paktën dhjetë përqind të popullsisë së të gjitha vendeve deri në fund të shtatorit dhe të paktën 30 përqind deri në fund të vitit.

Ghebreyesus më tej tha se një tipar kryesor i pandemisë është mungesa e shkëmbimit të të dhënave, informacionit, patogjenëve, teknologjive dhe burimeve.

“Këto janë sfidat me të cilat përballemi dhe jemi përballur që nga fillimi i pandemisë dhe madje edhe më parë,” tha Ghebreyesus.

Ai argumenton se një marrëveshje ndërkombëtare do të inkurajojë shkëmbimin, besimin dhe llogaridhënien e përmirësuar dhe të sigurojë një themel të fortë për ndërtimin e mekanizmave të tjerë për sigurinë globale të shëndetit.

Kreu i OBSH-së tha se ishte inkurajuese që numri i njerëzve të infektuar dhe të vdekur në botë po zvogëlohej, por ai gjithashtu paralajmëroi se do të ishte fatale nëse ndonjë komb mendonte se rreziku kishte kaluar.

Më shumë se 30 rezoluta dhe vendime u miratuan në Asamblenë Botërore të Shëndetit të këtij viti.

Këto ishin vendime në fushën e shëndetit publik, dmth vendime për diabetin, aftësinë e kufizuar, përfundimin e dhunës ndaj fëmijëve, kujdesin për sytë, HIV, hepatitin dhe infeksionet seksualisht të transmetueshme, prodhimin lokal të ilaçeve, malaries, sëmundjet tropikale të neglizhuara, sëmundjet jo-ngjitëse, mamitë, shëndeti oral, përcaktuesit social të shëndetit dhe udhëzimet strategjike për shëndetin dhe kujdesin e fuqisë punëtore.