Skip to content

OKB: Bllokada izraelite i ka kushtuar ekonomisë palestineze 58 miliardë dollarë humbje

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Politika e bllokadës së rreptë izraelite, kufizimet dhe operacionet ushtarake në Bregun Perëndimor që nga viti 2000 i kanë kushtuar në total ekonomisë palestineze 57.7 miliardë dollarë, thuhet në raportin e OKB-së.

Raporti i Konferencës së OKB-së për Tregti dhe Zhvillim (UNCTAD) shqyrtoi politikat e Izraelit pas shpërthimit të Intifadës së Dytë Palestineze, ose kryengritjes, në shtator 2000.

“Ne vlerësojmë se rreth një e treta e Prodhimit të Brendshëm Bruto (PBB) real, qoftë e matur në terma absolutë ose për frymë, është hequr si pasojë e mekanizmave të okupimit”, tha në një konferencë për media drejtori i Zhvillimit të UNCTAD, Richard Kozul-Wright. “Ka një pasiguri që vjen me këto lloj kushtesh makroekonomike që riprodhohen vazhdimisht për shkak të kostos së okupimit”, tha ai.

Raporti “Kostot ekonomike të okupimit izraelit për popullin palestinez: Varfëria në Bregun Perëndimor 2000–2019”, vlerëson se kostoja ishte e barabartë me tre herë e gjysmën e PBB-së së territorit të pushtuar palestinez në vitin 2019.

Po ashtu aty tregohet se kostoja minimale e eliminimit të varfërisë në Bregun Perëndimor të pushtuar u rrit gjashtë herë midis 1998 dhe 2007, nga 73 milionë dollarë në 428 milionë dollarë.

– Rritja e varfërisë

Varfëria dhe pabarazia u rritën në mënyrë dramatike pas Intifadës së Dytë, duke u kthyer në nivelin e para Intifadës së Dytë gati dy dekada më vonë.

Raporti tregon një rënie drastike të standardit të jetesës, duke theksuar se njerëzit më të varfër u goditën më së shumti.

Pa operacionet izraelite në Bregun Perëndimor pas Intifadës së Dytë, shkalla e varfërisë në Bregun Perëndimor në vitin 2004 do të kishte qenë 12 për qind, një e treta e 35 për qind.

PBB-ja e Bregut Perëndimor për frymë në vitin 2019 do të ishte 44 për qind më e lartë se vlera e saj aktuale, 4.823 dollarë për të arritur në 6.964 dollarë, sipas UNCTAD.

Rritja e papunësisë në dekada shkaktoi tkurrje ekonomike në një të tretën e nivelit të saj midis 2000 dhe 2002, duke prekur të gjithë sektorët ekonomikë për të paktën 20 vjet, thuhet në raport.

Ndërsa ekonomia rajonale në Bregun Perëndimor u rrit me 6.2 për qind në vit nga viti 2007, rritja ishte e paqëndrueshme, duke filluar nga 13.1 për qind në 2008 në 1.6 për qind në 2019.

Kjo paqëndrueshmëri shoqërohet me një kapacitet të dobët për gjenerimin e punësimit.

Shkalla e papunësisë në Bregun Perëndimor ishte e lartë, duke lëvizur rreth 18 për qind midis 2007 dhe 2019.

Ekonomia e kufizuar rajonale pengoi krijimin e vendeve të punës, duke i detyruar palestinezët të kërkonin punësim në Izrael dhe vendbanimet e tij.

Në mungesë të këtyre vendeve të punës, papunësia në Bregun Perëndimor do të kishte qenë shumë më e lartë dhe pothuajse do të kishte arritur nivele ekstreme në Rripin e Gazës të rrethuar, e cila ishte mesatarisht 39.8 për qind midis 2007 dhe 2019.

“Edhe me punësimin në Izrael, ekonomia rajonale e Bregut Perëndimor nuk ka qenë në gjendje të zvogëlojë ose stabilizojë shkallën e papunësisë që nga viti 1999. Bregu Perëndimor ka kaluar dy dekada të rritjes së papunësisë dhe ndërprerje të zhvillimit”, thuhet në raport.

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë