Zyrtarët që mbikëqyrin eksportet e drithërave dhe plehrave të Ukrainës përmes Detit të Zi nuk kanë arritur një marrëveshje për të autorizuar ndonjë anije të re, tha të premten një zëdhënës i Kombeve të Bashkuara.

 

Zyrtarët rusë, ukrainas, turq dhe të OKB-së janë pjesë e grupit të njohur si Qendra e Përbashkët e Koordinimit. Për momentin, grupi tha se po vazhdon të inspektojë anijet e miratuara më parë, por po inkurajon vendet që të vazhdojnë të negociojnë për anijet e reja, raporton CNN.

 

“Sekretari i Përgjithshëm u ka komunikuar të gjitha palëve propozimin e tij për rrugën përpara që synon përmirësimin, shtrirjen dhe zgjerimin e Nismës, duke marrë parasysh qëndrimet e shprehura nga palët. Ne u bëjmë thirrje të gjitha palëve të vazhdojnë diskutimet e tyre, kapërceni sfidat operacionale dhe punoni drejt zbatimit dhe vazhdimit të plotë të Iniciativës”, tha Farhan Haq, zëvendës zëdhënës i OKB-së.

 

Marrëveshja e eksportit u ndërmjetësua nga OKB-ja dhe Turqia dhe u nënshkrua nga përfaqësues nga Rusia dhe Ukraina korrikun e kaluar.

 

Ajo premtoi të zhbllokojë portet në Detin e Zi për të lejuar kalimin e sigurt të drithit dhe farave vajore, duke ndjekur rrugët e identifikuara nga pilotët detarë ukrainas për të shmangur minat dhe me ndalesa në Stamboll për të siguruar që armët të mos kthehen kontrabandë në vend.

 

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re