Një ekip prej 200 personash nga Organizata Kombëtare e Inteligjencës (MIT) zbuloi se një rrjet operativësh që punonin për agjencinë e inteligjencës izraelite Mossad kishin kryer fshehurazi aktivitete kundër kundërshtarëve izraelitë dhe studentëve të huaj në Turqi.

Sipas një artikulli të botuar nga e përditshmja turke Sabah, rrjeti, i cili përbëhej nga pesë qendra të veçanta me tre persona, u gjurmua nga njësitë e MIT për një vit. Pasi informacioni u nda me policinë, forcat kundër terrorizmit kapën 15 spiunët në një operacion sekret të kryer më 7 tetor në katër provinca.

Sipas raporteve, spiunët kishin siguruar informacione të Mossad-it për studentët e huaj të regjistruar në universitetet turke, veçanërisht ata që ata mendojnë se mund të punojnë në industrinë e mbrojtjes në të ardhmen. Hetimi zbuloi se njëra prej qendrave ishte veçanërisht e rëndësishme pasi anëtarët e saj kishin për detyrë të kontaktonin oficerët në terren të Mossad-it dhe të takoheshin me ta jashtë vendit.

Gjatë këtyre takimeve, informacionet dhe dokumentet që konsideroheshin të rëndësishme për Izraelin u transmetoheshin oficerëve në terren, të njohur si “oficerë të rastit” në terminologjinë e inteligjencës. Mossad i pagoi anëtarëve të qendrave shuma të ndryshme për informacion privat mbi studentët që jetojnë në Turqi. Një nga spiunët, A.B., ishte një nga anëtarët më të rëndësishëm të rrjetit dhe iu besua të hetonte kushtet e palestinezëve që jetonin në Turqi. Spiuni veproi si korrier për pagesat dhe u raportua i zhdukur në rrethin Maltepe të Stambollit në qershor 2021 në një përpjekje për të çorientuar forcat e sigurisë. Sidoqoftë, MIT tashmë ishte duke kryer mbikëqyrje në atë kohë.

Hetimi zbuloi se A.B. ishte në kontakt me A.Z., një oficer në terren dhe mbajtës i pasaportës izraelite. A.B. u pagua 10,000 dollarë këtë vit për aktivitetet e tij të spiunazhit.

Një anëtar tjetër i rëndësishëm i rrjetit, R.A.A., u rendit gjithashtu si një person i zhdukur. Dihet se ai ishte në kryeqytetin kroat Zagreb ku u takua me eksponentë të Mossad-it gjatë 27-28 qershor 2021. R.A.A. gjithashtu mori pagesa prej 1,000 dollarë.

Anëtari i tretë i qelisë, M.A.S., udhëtoi në Cyrih dy herë me urdhër të Mossad-it, përveç takimit me zyrtarët në terren të agjencisë së inteligjencës, më shpesh me një zyrtar me inicialet M.C. Ashtu si dy anëtarët e tjerë të kësaj qendre, M.A.S. u raportua si i zhdukur.

Anëtarët e rrjetit të spiunazhit u udhëzuan të mblidhnin informacion mbi palestinezët që ndiqnin universitetet turke dhe të zbulonin se çfarë mundësish u ofrohen nga qeveria dhe bashkitë. Rrjeti më pas përdori këtë informacion për të përpiluar profile për individët që do t’u dërgoheshin zyrtarëve të Mossad-it jashtë vendit përmes programeve të koduara, të bazuara në ueb. Rrjeti gjithashtu shikoi shoqata dhe organizata të ndryshme që veprojnë në Turqi dhe i ndau gjetjet me shërbimin sekret izraelit.

Rrjeti spiun përdori aplikacionin Protonmail, i cili lejon kriptimin e skedarëve të Microsoft Word, për të transmetuar inteligjencën. Një program tjetër i përfituar ishte SafeUM, i cili gjeneron numra telefoni të rremë që anëtarët e celularëve i përdornin për të komunikuar me administratorët e Mossad-it të pazbuluar nga aplikacione si WhatsApp.

Në këmbim të raporteve, 15 agjentëve të Mossad-it iu transferuan pagesa përmes shërbimeve si Western Union dhe Moneygram, dhe në disa raste u kompensuan në Bitcoin. Agjentët gjithashtu përdorën një sistem ndërlidhës për të transferuar fonde, duke përdorur dyqanet dhe tregjet e bizhuterive si qendra.

Hetimi pritet të thellohet dhe një aktakuzë gjithëpërfshirëse do të përgatitet sapo ekipet e ekspertëve të MIT të përfundojnë marrjen në pyetje të spiunëve.

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re