Votimi i parë për zgjedhjen e presidentit të ri do të jete në 16 maj. Propozimi mori vetëm miratimin e socialistëve, ndërsa partia demokratike zyrtare nuk mori pjesë në votim në mbledhjen e konferences se kryetareve.

 

Po aq opozita bojkotoi me vote edhe përcaktimin e dates për dorezimin e kanididaturave per president. Data e fundit eshte e diela në pasiten e 15 majit, pra 24 ore para zhvillimit te raundit te pare te kreut te shtetit, qe kerkon 84 vota

 

Mbledhja e konferences se kryetareve qe zyrtarizoi nisjen e procesit te zgjedhjes se presidentit vetem me miratimin e mazhorances u zhvillua me akuza nga opozita per mungese te legjitimitetit te socialisteve per ta zgjedhur ajo presidentin.

 

Pervec kerkerses qe paserdhesi i Ilir mete te jete nje antikomunisat, nga opozita u kerkua qe te pakten ne raundin e pare emrii kandifdadit per president ti lihet opozites.

 

GRIDA DUMA

 

Propozimeve te partise demokratike zyrtare dhe akuzave se ftesa per bashkepunim eshte nje farse, partia socialiste iu pergjigj me ftesen per tu ulur ne tryezen e negociatave per te diskutuar per profilin  dhe me pas per te dakordesuar nje emer.

 

ELISA SPIROPALI

 

Me percaktimin e raundite te pare, mazhoranca dhe opzoita kane pese dite kohe per te nogociuar per emrin e ri te te parit te shtetit.