Bazat e të dhënave të aplikacioneve publike të mësimit në internet të përdorura nga trupat amerikane të vendosura në bazat e të dhënave në të gjithë Evropën, kanë zbuluar të dhëna sekrete për vendet e sakta të arsenaleve bërthamore të SHBA në Evropë, përfshirë Turqinë.

Siç thuhet në faqen e internetit të grupit britanik të kërkimit Bellingcat, ushtarët amerikanë përdorën aplikacione dhe mjete mësimore publike në bazat në Evropë dhe Turqi për të memorizuar protokollet e sigurisë.

Personeli ushtarak përdori faqet Chegg, Quizlet dhe Cram për të memorizuar kodet dhe madje statuset e kokat bërthamore.

Për shkak të rrjedhjes së informacionit, u zbulua numri dhe vendndodhja e saktë mbi bazat, duke përfshirë ato se cilat kanë koka bërthamore dhe cilat jo.

Bazat në Gjermani, Hollandë dhe Turqi

Gjatë një kontrolli në faqet e përmendura, gazetarët e grupit kërkimor Bellingcat zbuluan karta memorie të përdorura nga ushtarë në detyrë, të cilat përmendnin terma në lidhje me armët bërthamore.

Ata arritën të zbulonin disa grupe kartash me informacione rreth bazave në Gjermani, Hollandë dhe Turqi.

Një grup prej 70 kartelash i quajtur “Studioni!” (Mësoni!) Zbuloi vendndodhjen e saktë dhe numrin e saktë të raketave luftarake dhe jo-luftarake në Bazën e Forcave Ajrore Volkel në Hollandë, të cilën autoritetet e atij vendi e konsiderojnë sekret.