Një grup prej 12 muslimanësh amerikanë, duke përfshirë një ish-kryetar bashkie në New Jersey, kanë ngritur një padi kundër Departamentit të Drejtësisë së Shteteve të Bashkuara, duke kërkuar që të ndalojë përdorimin e një liste të fshehtë të vëzhgimit të Byrosë Federale të Hetimit (FBI).

Padia, e cila u ngrit në Gjykatën e Qarkut të Masachusets-it, thotë se “duke përfshirë individë në Sistemin e të Dhënave të Ekzaminimit të Terrorizmit, qeveria federale i dënoi ata individë me shtetësi të dorës së dytë sa të kenë jetën”.

Muslimanët e përfshirë në këtë listë janë të ekspozuar ndaj dyshimeve të vazhdueshme dhe kjo mbart me vete pasoja të rënda që përfshijnë të gjitha aspektet e jetës së tyre, thuhet në padi.

Përmendet gjithashtu se 12 paditësit pësuan dëmtime, duke përfshirë poshtërimin publik, mbikëqyrjen, ngacmimin e udhëtimit, humbjen e punës dhe dëbimin aktual nga SHBA.

Në padi thuhet se edhe pasi hiqet nga lista, personi pëson komplikacione gjatë gjithë jetës.

Në vitin 2019, një haker zviceran ishte në gjendje të zbulonte një listë të fshehtë vëzhgimi të FBI-së, e cila përfshinte emrin e ish-kryebashkiakut të Prospect Park, New Jersey, Mohamed Khairullah.

Një listë raciste

Khairullah vuri në dukje se ai nuk ishte i informuar zyrtarisht pse emri i tij ishte në listën e zbuluar dhe as nuk iu tha në mënyrë specifike se ai ishte hequr nga lista.

Ai shtoi, në një konferencë shtypi në selinë e Këshillit për Marrëdhëniet Amerikano-Islame (CAIR) në New Jersey, se “qeveria e Shteteve të Bashkuara e shkaktoi këtë dhe ajo duhet të pastrojë emrin tim dhe emrat e njerëzve të tjerë që po ngacmohen dhe i frikësuar.”

“E kuptova që nëse nuk bëj diçka tani, fëmijët e mi dhe fëmijët e tyre do të bëhen qytetarë të dorës së dytë për shkak të përkatësisë etnike dhe fetare”, vazhdoi ai.

Khairullah deklaroi se ata e ngritën këtë padi me mbështetjen e CAIR në Neë Jersey kundër atyre që lejojnë racizmin në institucionet që duhet të mbrojnë qytetarët.

Ai u bëri thirrje institucioneve federale që “të heqin qafe këtë listë raciste”, e cila përfshin kryesisht emra arabë dhe muslimanë.

Sipas statistikave të fundit zyrtare nga fillimi i vitit 2022, numri i muslimanëve në Amerikë vlerësohet në rreth 3.5 milionë, ose rreth 1.2 për qind e popullsisë së përgjithshme.

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re