Delegacionet zyrtare të Emirateve të Bashkuara Arabe dhe Katarit u takuan për herë të parë në Kuvajt që kur u arrit një marrëveshje muajin e kaluar për t’i dhënë fund mosmarrëveshjes, e cila zgjati për më shumë se tre vjet, raporton agjensia shtetërore e Emirateve WAM.

Arabia Saudite, Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Bahreini, së bashku me Egjiptin, ndërprenë marrëdhëniet ekonomike dhe diplomatike me Katarin në qershor 2017 dhe vendosën një bllokadë tokësore, detare dhe ajrore mbi të, duke akuzuar Dohan për mbështetjen e terrorizmit.

Katari i mohoi këto pretendime dhe përsëriti se nuk kishte justifikim për t’i dhënë fund marrëdhënies.

Në fillim të janarit, katër vende dhe Katari ranë dakord në një samit në Arabinë Saudite për të rivendosur lidhjet diplomatike dhe tregtare, si dhe për të lejuar udhëtimet.

WAM pretendon se zyrtarët e të dy vendeve në Kuvajt diskutuan “mekanizmat dhe procedurat e përbashkëta për zbatimin e marrëveshjes nga Arabia Saudite”.

“Ata theksuan rëndësinë e ruajtjes së lidhjeve të Gjirit dhe zhvillimin e veprimit të përbashkët në interes të vendeve të GCC (Këshilli i Bashkëpunimit të Gjirit) dhe qytetarëve të tyre, dhe arritjen e stabilitetit dhe prosperitetit në rajon,” shtoi ai.

Të dy vendet falënderuan Arabinë Saudite dhe Kuvajtin për rolet e tyre në zgjidhjen e mosmarrëveshjes, pretendon WAM, pa hyrë në detaje se kush ishte në takim.

Që nga marrëveshja e muajit të kaluar, linjat ajrore janë rivendosur midis Katarit dhe katër vendeve.

Secili vend duhet të flasë individualisht me Katarin për zgjidhjen e mosmarrëveshjeve bilaterale.