Mali Kailash ndodhet në Tibetin perëndimor dhe, sipas besimit vendas, konsiderohet i shenjtë, duke qenë njëherësh ndër më të paarritshmit në botë.

Sipas të dhënave zyrtare, askush nuk e ka pushtuar majën e tij (6,714 m), megjithëse është në një pikë më të ulët se mali Everest (8,849 m).

Nga ana tjetër, historia tibetiane tregon për një prift të quajtur Milarepa, i cili dyshohet se u ngjit në mal në shekullin e 11-të dhe më vonë i paralajmëroi njerëzit ta shmangnin atë “sepse ata do të mundohen nga Zoti…”, një besim tipik me bestytnira budallaqe atyre anëve.

Besohet se ka dy arsye pse Kailash është një mal i padepërtueshëm:

Së pari, ndodhet në një mjedis të paarritshëm dhe sfida fizike për të arritur dhe ngjitur në mal konsiderohet pothuajse e pamundur.

Të mos harrojmë shpatet e pjerrëta, sipërfaqet thuajse vertikale (duket si piramidë) dhe mbulesën e përhershme të borës.

Pavarësisht rreziqeve, në të kaluarën ka pasur përpjekje për të pushtuar malin, të cilat përfunduan pa sukses, ku moti i rrezikshëm dhe terreni i paarritshëm ishin arsyet kryesore.

Së dyti, Kailash është një vend pelegrinazhi për katër besime, kështu që ngjitja është e ndaluar. Përveç hinduve, mali është një vend i shenjtë për budistët, xhainët dhe anëtarët e fesë tibetiane Bön.

Pjesëtarët e atyre feve shkojnë në një pelegrinazh rreth malit në një rreze prej 52 kilometrash, i cili, sipas besimit, duhet të kalohet brenda një dite për fat të mirë.

Prandaj, pushtimi i këtij mali mistik do të ishte një arritje mbresëlënëse, por mbetet një ëndërr e pakapshme për aventurierët në mbarë botën.

 

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re