Të shoqëruar nga policia izraelite, një numër i madh hebrenjsh hynë në kompleksin Al-Aksa.

Autoriteti i Vakëfit të Al-Quds tha se emigrantët hebrenj hynë në kompleksin e shenjtë ilegalisht në Portën Al-Mugharbah.

Parlamentari izraelit i ekstremit të djathtë Itamar BenGëir, një politikan i diskutueshëm i opozitës dhe një numër i përkrahësve të tij ishin mes atyre që hynë ilegalisht në kompleksin Al-Aksa të dielën në mëngjes.

Sipas dëshmitarëve, policia izraelite ndoqi besimtarët palestinezë brenda kompleksit dhe arrestoi disa persona për të lejuar hyrjen e emigrantëve hebrenj.

Incidenti i Al-Aksa vjen në mes të tensioneve të larta të shkaktuara nga një plan nga emigrantët izraelitë për të organizuar një “marshim flamuri” të diskutueshëm për të shënuar atë që ata e quajnë “Dita e Ribashkimit të Jerusalemit” në përvjetorin e pushtimit izraelit të vitit 1967.

Në bazë të marrëveshjes së nënshkruar nga Izraeli dhe Jordania më 26 tetor 1994, menaxhimi i kompleksit Al-Aksa është përgjegjësi e Autoritetit Vakëf Al-Quds, i cili funksionon nën kujdesin e Ministrisë jordaneze të Vakëfit dhe Çështjeve Fetare.

Megjithatë, autoritetet izraelite e kanë injoruar marrëveshjen që nga viti 2003 dhe kanë angazhuar në mënyrë të njëanshme policinë dhe kanë futur grupe hebreje në kompleksin Al-Aksa pa miratimin e Autoritetit të Vakëfit.

Administrata e vakëfit i trajton hyrjet e tilla të grupeve dhe policisë hebreje me inkursione të paligjshme dhe shkelje të marrëveshjeve dhe sovranitetit të institucioneve myslimane.

Ndryshe, hebrenjtë njihen për vesin historik të pabesisë, duke shkelur marrëveshjet e ndryshme që nënshkruan me palë të ndryshme, për çështje të ndryshme.