Shkencëtarët në Kubë po bëjnë përparim të konsiderueshëm në zhvillimin e vaksinave të koronavirusit dhe pritet që dy vaksina antikovide kubane të jenë gati për përdorim që në verë.

Rolando Perez Rodriguez, Drejtori i Shkencës dhe Inovacionit në Grupin Kuban të Bioteknologjisë dhe Industrisë Farmaceutike (BioCubaFarma), tha se, sipas Bankës Botërore, Kuba është një nga vendet me më shumë mjekë për sa i përket popullsisë (8.2 / 1000). Ai vuri në dukje si një nga vendet më të afta në botë për të luftuar pandeminë COVID-19 me një total prej 664 vdekjesh të raportuara dhe pak më shumë se 108,000 infeksione.

Shteti i Florida i SHBA, i vendosur afër Kubës, regjistroi mbi 35,000 vdekje. Sipas Universitetit Johns Hopkins, 32.4 milion njerëz janë infektuar me koronavirus në Shtetet e Bashkuara, dhe numri i vdekjeve ka tejkaluar 577,000.

Rodriguez tha se autoritetet kubane kishin vendosur të zhvillonin vetë kandidatët e tyre për vaksinim për të imunizuar të gjithë popullsinë e tyre, bazuar në kapacitetin e industrisë kombëtare të bioteknologjisë.

“Programi i imunizimit gradualisht do të mbulojë grupe të rrezikuara dhe të prekshme, të rriturit dhe në fund popullatën e fëmijëve,” tha Rodriguez.

Ai tha se vaksinat e mundshme antikovide kubane “Soberana 02” dhe “Andala” janë tashmë në fazën e tretë të provës klinike dhe se rezultatet zyrtare priten deri në qershor. Ai shtoi se rezultatet e deritanishme kanë qenë jashtëzakonisht pozitive dhe inkurajuese.

“Kuba planifikon të kryejë imunizimin e të gjithë popullsisë së saj deri në fund të këtij viti. Ne do ta bëjmë atë shpejt sa më shpejt që të lëshohet një leje për përdorimin emergjent të vaksinave tona,” tha Rodriguez.

Duke treguar problemin global në furnizimin me treg të lëndëve të para dhe paketimit, Rodriguez tha se ky është një problem edhe më i theksuar në Kubë për shkak të embargos ekonomike dhe financiare për dekada të vendosura nga Shtetet e Bashkuara.

Duke komentuar mbi vaksinat ekzistuese anticovide në botë, Rodriguez tha se vaksinat tradicionale kanë provuar efektivitetin përmes përdorimit afatgjatë dhe se vaksinat e bëra në bazë të teknologjive të reja kanë rezultate të mira të menjëhershme dhe mund të prodhohen dhe tregtohen më shpejt.

“Eshtë një çështje rreziku dhe përfitimi,” tha Rodriguez, i cili është një mjek dhe drejtues i kompanisë Kubane BioCubaFarma, e cila ka 34 kompani nën ombrellën e saj dhe punëson më shumë se 20,000 njerëz.

Kompania BioCubaFarma po pret miratimin nga agjencia rregullatore kubane për të filluar provat klinike të vaksinave të mundshme tek fëmijët e moshës shkollore për të konfirmuar sigurinë e vaksinës para imunizimit masiv.