Pandemia ndikon në shëndetin mendor/ Rriten kërkesat për ndihmë nga psikologu

Nicole_Hwang_Coronavirus_DRS-01.png

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Pandemia ka ndikuar në shëndetin mendor të qytetarëve. Të rinjtë janë ata që kanë hasur më shumë vështirësi në përballimin e kësaj sëmundje. Në muajin mars të vitit 2020, është dyfishuar numri i kërkesave për ndihmë.

Gjatë pandemisë kemi pasur kërkesa 50% më shumë se në periudhën më herët. problematikat më të shpeshta që kanë kërkuar ndihmë ka qenë ankthi, frikrat, dhuna në familje, vetëvrasjet tek të rinjtë dhe paniku. kryesor i vdekjeve të të rinjve 15-29 vjeç,  ka qenë depresioni dhe vetëvrasja”shprehet Vera Remskar, drejtore e një prej platformave ku ofrohet ndihmë.

Sipas të dhënave përafërsisht që nga viti 2013 e deri më 2019, në vit janë kryer mbi 210 vetëvrasje.

Meshkujt janë ata që kanë përqindjen më të lartë të personave që kryejnë vetëvrasje. Problemet e shëndetit mendor janë shkaktarët kryesorë. Por cilat janë shenjat e para të shfaqjes së kësaj sëmundje dhe si mund ta trajtojmë atë?

“Nëse ka ndryshime të sjelljes, ndryshime të rutinës, të gjumit, zakonit të të ngrënit, nëse është më i izoluar i tërhequr”, tregon Blerta Budinaku, psikoterapiste.

Të kërkuarit ndihmë vazhdon të jetë një problem. Paragjykimi është faktori kryesor që njerëzit hezitojnë të kërkojnë ndihmë./ Euronews

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë