Papa Françesku u bë Papa i parë që iu drejtua udhëheqësve të G7 në samitin të premten, duke paralajmëruar liderët botërorë se inteligjencës artificiale nuk duhet t’i jepet kurrë përparësi ndaj njerëzimit.

Një numër liderësh botërorë e përqafuan ngrohtësisht Papën 87-vjeçar ndërsa ai po kalonte nëpër tavolinën e madhe ovale me një karrige me rrota, ndërsa mosha dhe dobësia i kufizojnë lëvizshmërinë e tij.

Papa tha se inteligjenca artificiale përfaqëson një “ndryshim të rëndësishëm” për njerëzimin, por theksoi nevojën për të monitoruar nga afër teknologjinë gjithnjë në zhvillim për të ruajtur jetën dhe dinjitetin njerëzor, raporton Reuters.

“Asnjë pajisje nuk duhet t’i marrë kurrë jetën një qenieje njerëzore,” tha ai, duke shtuar se njerëzit nuk duhet të lënë algoritme të fuqishme të përcaktojnë fatin e tyre.

“Ne do ta dënonim njerëzimin me një të ardhme të pashpresë nëse do t’u hiqnim njerëzve aftësinë për të marrë vendime për veten dhe jetën e tyre, duke i dënuar ata të varen nga zgjedhjet e pajisjeve,” paralajmëroi ai.

G7 mbledh së bashku liderët e Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Gjermanisë, Britanisë së Madhe, Francës, Italisë, Kanadasë dhe Japonisë. Por kryeministrja italiane dhe mikpritëse e samitit, Giorgia Meloni, ftoi dhe 10 vende të tjera të bashkohen në bisedimet e së premtes, duke përfshirë kryeministrin indian dhe presidentët e Turqisë dhe Kenias.

Me të hyrë në sallën e konferencave përpara fjalimit të tij, Papa u përqafua ngrohtësisht nga Presidenti argjentinas Javier Milei, u përqafua nga Mbreti Abdullah i Jordanisë, mori një puthje nga kryeministri kanadez Justin Trudeau dhe pati një bisedë të gjatë dhe të qetë me Presidentin e SHBA Joe Biden.

Papa Françesku pranoi ambivalencën rreth inteligjencës artificiale, duke thënë se ajo mund të frymëzojë dhe zgjerojë aksesin në njohuri në mbarë botën.

“Megjithatë, mund të sjellë njëkohësisht padrejtësi më të madhe midis vendeve të përparuara dhe atyre në zhvillim ose midis klasave shoqërore dominuese dhe të shtypura,” tha ai.

“Varet nga të gjithë nëse do ta përdorin AI në një mënyrë të mirë, por është përgjegjësi e politikës që të krijojë kushtet që një përdorim i tillë i mirë të jetë i mundur dhe i dobishëm”, shtoi ai.

Në fillim të këtij viti, Italia miratoi një projekt-ligj që synon vendosjen e rregullave bazë për përdorimin e inteligjencës artificiale, përcaktimin e sanksioneve për krimet që lidhen me inteligjencën artificiale dhe Meloni ka paralajmëruar vazhdimisht për rreziqet që inteligjenca artificiale paraqet për tregun e punës.

Në një deklaratë përfundimtare të premten, G7 tha se do të zhvillonte një plan për të parashikuar aftësitë dhe nevojat e ardhshme të arsimit për të përfituar nga revolucioni i pritshëm i inteligjencës artificiale.

Papa theksoi potencialin e inteligjencës artificiale për të marrë përsipër detyra intensive të punës dhe për të krijuar “përparime eksponenciale në kërkimin shkencor”, por tha se pajisjet gjithashtu mund të mashtrohen dhe të përcjellin informacion të rremë.

“AI nuk zhvillon analiza apo koncepte të reja, ajo përsërit ato që gjen,” tha ai, që do të thotë se ekziston rreziku i legjitimimit të lajmeve të rreme dhe përforcimit të kulturave tashmë dominuese.

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re