Ikona e lëvizjes anti-komuniste polake të ‘90-ës, Lech Walesa, postoi një mesazh video emocionues në mediat sociale të dielën para se të shkonte në spital për operacion.

“Unë jam duke folur nga spitali. Koha do të tregojë se çfarë do të vijë më pas,” tha 77-vjeçari fitues i Çmimit Nobel për Paqe dhe ish-presidenti polak në një video në Facebook.

“Meqenëse nuk e di se kur do të takohemi përsëri, apo nëse nuk do të takohemi për fare, do të doja të them se bëra gjithçka për t’u shërbyer mirë njerëzve”, shtoi ai.

“Deri herën tjetër, nëse fati më lejon të qëndroj në këtë Tokë pak më gjatë. Nëse jo, lutuni për mua!”

Ish-udhëheqësi i lëvizjes punëtore Solidarinosit, i cili çoi në rënien paqësore të komunizmit në Poloni në 1989, nuk tha cilat ishin problemet shëndetësore që po vuante e për të cilat po përfundonte në spital.

Sekretari i tij, Marek Kazcmar, i tha AFP se Walesa ishte në spital për shkak të një ndryshimi të baterisë së stimuluesit kardiak, (të planifikuar), por që kishte ndërlikime.

“Duket sikur një pjesë e telit në zemër është ndoshta e shqyer”, shtoi Kaczmar.

“Operacioni është planifikuar për nesër, përveç nëse testet e sotme tregojnë se është e nevojshme ndërhyrje urgjente.”

Kaczmar tha se të gjithë shpresonin për më të mirën, por theksoi gjithashtu sa vijon: “Memento mori, çdo gjë mund të ndodhë.”

Memento mori është një version i proverbit latin Memento te eseja Mortalem: “Mos harroni se jeni i vdekshëm”.

Duke punuar si elektricist në një kantier detar në qytetin port të Baltikut të Gdansk, Walesa shtangu bllokun komunist dhe botën kur në 1980 ai udhëhoqi një grevë prej 17,000 punëtorëve të kantierit.

Regjimi komunist u detyrua të njohë Solidarnosit si bashkimin e parë dhe të vetëm të pavarur të bllokut sovjetik, pasi fitoi miliona ndjekës në të gjithë Poloninë.

Walesa-s iu dha Çmimi Nobel për Paqe në 1983 për udhëheqjen e Solidarnosit.

Në vitin 1990, ai u bë presidenti i parë i Polonisë i zgjedhur në mënyrë demokratike.