Profesori turko-gjerman Ugur Sahin, bashkëthemelues i BioNTech dhe një nga krijuesit e vaksinës së re të koronavirusit, zbuloi se kur gjërat mund të ndryshonin pas këtij zbulimi.

“Efekti i vaksinës së re COVID-19 do të ndihet më shumë gjatë verës së ardhshme dhe jeta jonë duhet të kthehet në normalitet deri në dimrin e ardhshëm,” tha Sahin.

Ai beson se ky dimër do të vazhdojë të jetë i vështirë sepse vaksina nuk do të ketë ndikim të madh në numrin e infeksioneve të reja.

Javën e kaluar, BioNTech dhe Pfizer njoftuan se analizat paraprake treguan se vaksina e tyre ishte efektive në 90 për qind të rasteve, nëse mund të parandalonte zhvillimin e simptomave të COVID-19.

Rreth 43,000 vullnetarë morën pjesë në testet që ata kryen.

Në një intervistë për BBC, Sahin tha se ishte i bindur se vaksina do të zvogëlojë transmetimin e virusit midis njerëzve dhe do të parandalojë zhvillimin e simptomave tek njerëzit që janë vaksinuar.

Ai beson se është e mundur që vaksina të përgjysmojë transmetimin e virusit, gjë që do të ishte me shumë rëndësi.

“Unë jam shumë i sigurt që transmetimi i virusit tek njerëzit do të reduktohet falë një vaksine kaq të efektshme, ndoshta jo me 90 përqind, por ndoshta me 50 përqind, por nuk duhet të harrojmë se edhe një përqindje e tillë mund të rezultojë në një ulje dramatike të përhapjes së mëtejshme të pandemisë”, shpjegoi ai.

Pas lajmit për vaksinën e parë të efektshme të koronavirusit të hënën, Sir John Bell, një profesor në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Oksfordit, tha se jetët mund të kthehen në normalitet deri në pranverë.

 

loading...