Franca dhe Gjermania i kanë bërë thirrje Presidentit të sapozgjedhur të Shteteve të Bashkuara, Joseph Biden, për të forcuar “unitetin transatlantik” mbi tema të tilla si programi bërthamor i Iranit dhe çështja e Turqisë.

“Evropa dhe Amerika duhet të dalin me një marrëveshje të re së bashku,” thanë ministri i Jashtëm francez Jean-Yves Le Drian dhe ministri i Jashtëm gjerman Heiko Maas në një kolanë të botuar në të përditshmen franceze Le Monde, Washington Post dhe të përjavshmen gjermane Die Zeit.

Ministrat thanë se zgjedhjet e Biden hapin rrugën për “forcimin e unitetit transatlantik përballë autokratëve dhe vendeve që kërkojnë të vendosin fuqinë e tyre pavarësisht nga rendi ndërkombëtar ose ekuilibri rajonal”.

“Shumë duhet të korrigjohen”, thanë Le Drian dhe Maas, pa përmendur drejtpërdrejt Donald Trump, i cili gjatë mandatit të tij 4-vjeçar në Shtëpinë e Bardhë ndoqi një politikë të tërheqjes së Shteteve të Bashkuara nga marrëveshjet ndërkombëtare, përfshirë marrëveshjen për programin bërthamor të Iranit.

Parisi dhe Berlini përmendën gjithashtu nevojën për unitet më të madh me Turqinë, një aleat i paparashikueshëm në NATO.

Interesi po shtohet gjithashtu në përpjekjet e përbashkëta për të luftuar koronavirusin dhe ndryshimet klimatike.

 

 

loading...