Ditën e djeshme parlamenti grek  miratoi me shumicë votash ratifikimi i Memorandumit të Mirëkuptimit ndërmjet  Shqipërisë dhe Greqisë për Përshpejtimin e Procesit të Integrimit të Republikës së Shqipërisë në Bashkimin Evropian.

Ratifikimi i Memorandumit të Bashkëpunimit me Shqipërinë  u votua nga partite  Syriza, Anel,  dhe Potami, ndërsa partia Demokracia e Re , partia Komuniste  dhe Agimi i Artë kanë kundërshtuar.

 

Më herët, zëvendësministri I jashtëm Jorgos Katrougalos hodhi poshtë kundërshtimet e raportuesit të partisë Demokracia e Re, Simos Kedhikoglou, i cili pretendonte se marrëveshja me Shqipërinë është i paekuilibruar, nuk garanton interesat e Greqisë.

 

Zëvendësministri i jashtëm grek Katrugalos u shpreh se:

 “Marrëveshja nuk ka të bëjë me asnjë angazhim të vendit tonë ndaj Shqipërisë. Detyrimi i vetëm që ekziston në këtë moment është që Shqipëria të përmbushë kriteret dhe kushtet për çështje veçanërisht kritike si fqinjësia e mirë, drejtësia, korrupsioni, respektimi i të drejtave të njeriut dhe të minoritetit grek. Shqipëria merr përsipër të përmbushë të gjitha detyrimet e kritereve të Kopenhagenit në perspektivën e saj të pranimit. Ne nuk duam një vrimë të zezë në Ballkan”