Pezullimi i trafikut përmes Kanalit të Suezit është vetëm i fundit në një seri problemesh që u kanë rënë kompanive të transportit kohët e fundit, duke shkaktuar vonesa në shpërndarjen e mallrave te konsumatorët – pandemia ka hequr ekuilibrin e sektorit të logjistikës.

Reuters shkruan se kompanitë e logjistikës janë balancuar për muaj me radhë midis vështirësive të mëdha të trafikut për shkak të pandemisë dhe një kërcimi të mprehtë të kërkesës për mallra të konsumit, të cilat krijojnë pengesa logjistike në të gjithë botën.

Sfida e fundit është anija 400 metra Ever, e pandodhur ndonjëherë në Kanalin e Suezit, e cila bllokoi tranzitin e më shumë se 30 anijeve të ngarkesave me konteinerë.

Bllokada ka shkaktuar probleme për tregtinë globale. Rreth 10 përqind e tregtisë botërore kalon përmes kanalit, dhe është e një rëndësie të veçantë për transportin e naftës. Mbyllja mund të ndikojë gjithashtu në furnizimet e naftës dhe gazit në Evropë nga Lindja e Mesme.

Të paktën 150 anije janë duke pritur për të lëvizur në këtë zhvillim të pashembullt.

Anija gjigande e ngarkesave me kontejnerë Ever Given është akoma e mbërthyer në mënyrë diagonale në Kanalin Suez, ndërsa menaxhmenti i kanalit po përpiqet ta lirojë atë dhe të rihapë trafikun në rrugën kryesore ujore për transportin global midis Lindjes dhe Perëndimit.

Ever Given, një anije me flamur panames që mbante ngarkesa midis Azisë dhe Evropës, 400 metra e gjatë dhe rreth 60 metra e gjerë, u përplas të martën në një kanal të ngushtë artificial që ndan Afrikën kontinentale nga Gadishulli Sinai, shkruan AP.

Harku i anijes prek murin lindor të kanalit, ndërsa këmbët e saj mbështeten në murin perëndimor. Kjo është një ngjarje e pashembullt në historinë 150-vjeçare të kanalit, thonë ekspertët.

Anija u përplas përafërsisht gjashtë kilometra në veri të hyrjes jugore të kanalit, afër qytetit të Suez, në pjesën e kanalit ku trafiku është i njëanshëm.

Menaxhimi i Kanalit të Suezit ka instaluar disa agregate tërheqje në një përpjekje për të liruar anijen masive, duke përfshirë një ekskavator lundrues të specializuar që mund të lëvizë 2,000 metra kub materiale çdo orë, sipas AP.

Deri më tani, ekskavatorët janë përpjekur të pastrojnë llumin përreth anijes masive. Rimorkiatorët e shtynë përtej, duke u përpjekur ta lëviznin. Nga bregu, të paktën një gërmues hapi bregun ranor të kanalit në të cilin u përplas harku i anijes dhe e lëroi.

Sidoqoftë, anija mbeti e bllokuar në të njëjtin pozicion këtë mëngjes dhe rimorkiatorët dhe ekskavatorët janë ende duke punuar për lëshimin e saj.

Nuk dihet kur rruga do të hapet përsëri, dhe nuk është e qartë pse Ever Given u përplas të martën.

Evergreen, një kompani e madhe anijeve tajvaneze që menaxhon anijen, tha se Ever Given u mposht nga një erë e fortë ndërsa hyri në kanalin e Detit të Kuq, por që asnjë nga konteinerët e saj nuk u fundos.

Menaxhmenti i Kanalit të Suezit gjithashtu fajësoi motin për incidentin.