Kryetarja e Dhomës së SHBA Nancy Pelosi ka njoftuar krijimin e një komisioni të pavarur për të hetuar “faktet dhe shkaqet” e sulmit të 6 janarit në Kapitol nga mbështetësit e presidentit të atëhershëm Donald Trump.

Në një letër për anëtarët e Dhomës së Përfaqësuesve, ajo sqaroi se komisioni do të modelohej sipas atij tw krijuar pas sulmeve të 11 shtatorit 2001 në Nju Jork dhe Pentagon.

Roli i këtij komisioni special do të jetë marrja në konsideratë e “fakteve dhe shkaqeve që lidhen me gatishmërinë dhe reagimin e Policisë së Kapitolit dhe forcave të tjera federale, shtetërore dhe lokale të rendit”.

Pesë njerëz u vranë në sulm

Pas sulmit, Pelosi porositi gjeneral-kolonel në pension të ushtrisë amerikane Russell Honoré për të bërë një vlerësim të nevojave të sigurisë së Kapitolit, raporton Reuters.

Bazuar në raportin e tij të ndërmjetëm, Pelosi argumentoi që Kongresi duhet të ndajë fonde shtesë për “të siguruar mbrojtjen e anëtarëve dhe sigurinë e Kapitolit”.

“Nga rezultatet e hulumtimit të tij dhe nga gjykimi i rikthimit, është e qartë se ne duhet të vërtetojmë të vërtetën se si lindi kjo,” shtoi Pelosi.

Më shumë se një muaj pasi mbështetësit e Trump sulmuan Kapitolin, duke u përpjekur të bllokonin konfirmimin e fitores së Joe Biden në zgjedhje, në të cilën pesë njerëz humbën jetën, kompleksi në Capitol Hill në Uashington mbetet i rrezikshëm nga një gardh i lartë 2.5 metra i veshur me tela me gjemba.

Kongresi ruhet nga më shumë se 5,000 anëtarë të Gardës Kombëtare, të cilët duhet të qëndrojnë deri në mes të marsit.

Më shumë se 200 persona të paditur

Shefi i policisë së Kongresit muajin e kaluar u bëri thirrje ligjvënësve për të futur përgjithmonë masa më të forta sigurie, duke paralajmëruar se një vlerësim i sigurisë i vitit 2006 rekomandoi ngritjen e një gardhi të përhershëm rreth Kapitolit, për të cilin shumë ligjvënës nuk janë në favor të tij, si dhe Kryetari i Bashkisë së Uashingtonit Muriel Bowser.

Më shumë se 200 njerëz janë akuzuar për një krim federal për një sulm të përgjakshëm në Kongres, i cili rezultoi në një gjyq ndaah Trump-it për nxitjen e një rebelimi.

Por Trump u shpall i pafajshëm në Senat të shtunën.