Skip to content

Për ne, që nuk e kemi të nevojshme t’ua bëjmë qejfin të gjithëve…

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Njerëzit e ndershëm nuk e kanë parasysh nevojën për të kënaqur të gjithë.

I shqetëson hipokrizia dhe për këtë arsye nuk ngurrojnë të praktikojnë të vetmen gjuhë që njohin: sinqeritetin.

Ata janë besnikë dhe të vendosur në bindjet e tyre, dhe megjithëse ndonjëherë nuk ndihen rehat, ata janë të aftë në krijimin e lidhjeve të forta dhe domethënëse me njerëz që ia vlejnë.

Thuhet shpesh se të gjithë lavdërojnë dhe mbrojnë të vërtetën, por në momentin që dikush guxon të jetë i sinqertë, ata gjithmonë përfundojnë duke u veçuar dhe kritikuar. Prandaj, nuk është e lehtë të ruash koherencën midis asaj që mendon dhe më pas bën. Shpesh herë, ne e dimë se çfarë ndjejmë, por përfundojmë duke komunikuar pikërisht të kundërtën. Ne e bëjmë atë për shkak të kushteve sociale, nga frika se mos bëjmë dëm ose tërheqim vëmendjen.

Kjo është arsyeja pse njerëzit e ndershëm janë kaq të vlefshëm. Sepse në ta ka një dozë guximi dhe një vullnet të qartë për të ruajtur koherencën. Vlerat sociale dhe psikologjike janë po aq të nevojshme sa ndershmëria, ai dimension që Thomas Jefferson e konsideroi kapitullin e parë të mençurisë dhe Mark Twain e përcaktoi si artin më të mirë të humbur.

Sidoqë të jetë, ka një aspekt që është i qartë: ne po përballemi me atë cilësi që kërkojmë gjithmonë nga të tjerët. Falë saj ne mund të ndërtojmë marrëdhënie të bazuara në besim. Ne duhet të dimë se personi që kemi përballë dhe të cilin e duam ose e respektojmë si mik apo bashkëpunëtor, është i sinqertë dhe autentik në çdo kohë.

“Ndershmëria është një dhuratë shumë e shtrenjtë, mos e prisni nga njerëzit e rëndomtë.” – Warren Buffett

Njerëz të ndershëm, si t’i identifikojmë ata?

Njerëzit e ndershëm nuk mbajnë pankarta apo bluza me hashtags që përcaktojnë se kush janë ata. Ne duhet të mësojmë t’i identifikojmë ato vetë. Një mënyrë e mirë për ta bërë këtë është duke dëgjuar, vëzhguar, duke u lidhur me ata që na rrethojnë dhe sigurisht të jemi të qartë për një detaj të thjeshtë: ndershmëria nuk justifikohet. Le të shohim se si shpjegohen këto ide.

Universiteti Julius-Maximilians i Würzburg, në Gjermani, kreu një studim për t’u thelluar pak më shumë në këtë dimension. Kështu, një aspekt i parë që ata zbuluan është se njerëzit e ndershëm priren të kursejnë kohë në shumë nga bisedat e tyre. Ata nuk vijnë vërdallë, nuk humbin kohë kur dikush ose diçka nuk i pëlqen ose nuk përshtatet me vlerat e tyre. Ata i bëjnë të qarta dallimet me këmbëngulje dhe respekt për të shënuar distancat.

Duke vepruar kështu, ata nuk japin apo presin shumë justifikime. Ata e dinë se nuk është e përshtatshme të zgjasin situata që me kalimin e kohës mund të jenë kundërproduktive.

Ata nuk gënjejnë dhe nuk tolerojnë gënjeshtra

Ekziston një libër shumë interesant i quajtur “Pse gënjejmë… Veçanërisht Veten: Shkenca e Mashtrimit” nga Dan Ariely, një profesor i psikologjisë i cili thellohet në këtë temë. Sipas autorit, ne të gjithë besojmë se jemi të sinqertë. Nuk ka rëndësi se gënjejmë, se ajo çfarë mendojmë dhe çfarë themi është me vite dritë larg. Ne ruajmë pothuajse gjithmonë atë imazh të përsosur për veten, ku ndjenja e ndershmërisë rrallë na lë.

Njerëzit e ndershëm, ata që janë të ndershëm në mendje, fjalë dhe sjellje nuk tolerojnë të mashtrojnë veten e tyre apo të mashtrojnë të tjerët. Ata nuk gënjejnë sepse duke e bërë këtë gjeneron një mospërputhje të pakëndshme trunore që sulmon identitetin dhe vetëvlerësimin e tyre.

Personalitete të relaksuar, mendje të qeta

Njerëzit e ndershëm janë më të lumtur dhe madje me shëndet më të mirë. Kështu e zbulon për shembull doktoresha Anita E. Kelly, profesoreshë e psikologjisë në Universitetin e Notre Dame në Paris. Sipas këtij studimi, të qenit i sinqertë, të mos përdorësh gënjeshtra dhe të jesh gjithmonë i sinqertë me veten dhe me atë që thua dhe bën gjeneron mirëqenie më të madhe. Ai ekuilibër i brendshëm, ajo paqe mendore kthehet në shëndet për Ju.

Ata dinë të ndërtojnë marrëdhënie më kuptimplota

Pandershmëria dhe fakti për të treguar pak integritet në një moment, supozon një përpjekje shtesë për këtë lloj njerëzish. Është ajo mospërputhje trunore që gjeneron siklet, tension dhe parehati. Për këtë arsye, njerëzit e ndershëm vlerësojnë mbi të gjitha aftësinë për të ndërtuar marrëdhënie të bazuara në besim. Ata jo vetëm që e tregojnë veten në çdo kohë në mënyrë autentike, të sinqertë dhe të respektueshme me ata që i rrethojnë. Por përveç kësaj, ato kërkojnë të njëjtën gjë për ata që janë pjesë e ditës së tyre.

Diçka e tillë, pa dyshim, bën që ata të mos kenë gjithmonë një numër të madh miqsh. Nëse kanë pak, ata janë gjithmonë më të përshtatshmit, më të vërtetët, ato ku gjenerohet reciprocitet i vazhdueshëm dhe i kënaqshëm.

Si përfundim, duhet theksuar vetëm një aspekt tjetër. Ndershmëria është një parim etik, një vlerë që ndihmon në krijimin e një shoqërie më të plotë dhe të shëndetshme. Megjithatë, ai dimension që ne të gjithë besojmë se kemi nuk zbatohet gjithmonë në mënyrë reale dhe respektuese. Ne shpesh biem pre e gënjeshtrave sa për t’u vetëkënaqur, ato që kamuflojnë të vërtetat dhe ndjenjat.

Jo në çdo kohë ne mund të themi atë që mendojmë, në këtë kuptim shpesh rekomandohen filtra të caktuar. Megjithatë, sinqeriteti është një shtyllë shumë e rëndësishme e respektit për të tjerët dhe për veten tonë.

/shkollaesuksesit.com

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë