Home TE TJERA STILJETE Për ty që e kalon gjithë ditën mbyllur në shtëpi…

Për ty që e kalon gjithë ditën mbyllur në shtëpi…

0
Për ty që e kalon gjithë ditën mbyllur në shtëpi…

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Bota e sotme të shtyn lehtësisht të kalosh gjithë ditën të mbyllur në shtëpi, pasi ka shumë gjëra që mund të menaxhohen nga një celular ose një kompjuter.

Nëse kjo bëhet zakon, ne biem lehtësisht në një mënyrë jetese jo të shëndetshme.

Nuk është mirë që të kaloni gjithë ditën mbyllur në shtëpi, veçanërisht nëse kjo përfundon e ngurtësohet në zakon. Çelësi i gjithçkaje në jetë është ekuilibri; Për këtë arsye, asnjë sjellje e tepruar nuk është e mirë, pasi prish ekuilibrin që kërkohet për të qenë mirë.

Fakti që kaloni gjithë ditën mbyllur në shtëpi, në vetvete nuk do të thotë se keni ndonjë çrregullim, problem apo mungesë.

Në botën bashkëkohore është e mundur të qëndroni në një vend dhe të kryeni aktivitete të panumërta prej aty. Problemi është se, pa e kuptuar, përfundoni duke krijuar një mënyrë jetese jo të shëndetshme.

Ndonjëherë, kjo sjellje për të mos shkuar askund është për shkak të një vështirësie ose është shprehje e një gjendjeje problematike. Kalimi i gjithë ditës brenda, për një kohë të gjatë, është përfundimisht një shenjë se jeni në depresion, ose keni ankth, ose të dyja.

Gjithë ditën e mbyllur në shtëpi

E zakonshme është që gjithçka fillon si diçka rastësore. Ju nuk doni të hiqni pizhamet ose argëtoheni me celularin tuaj dhe koha po mbaron, ose thjesht bie shi ose shumë nxehtë dhe më pas vendosni të qëndroni brenda gjithë ditën. Deri më tani, gjithçka është krejtësisht normale, sepse ndonjëherë ne thjesht duam të pushojmë nga gjithçka e jashtme.

Vështirësia shfaqet kur kjo bëhet një ngjarje e përsëritur. Gjëja e parë që ndikohet është orari juaj i aktiviteteve. Gjëja më e zakonshme është që të filloni të ngriheni më vonë dhe gjithashtu të shkoni në shtrat në agim. Kjo, nga ana tjetër, ndryshon oraret tuaja të ngrënies dhe pak nga pak ndryshon një pjesë të madhe të zakoneve tuaja.

Nëse nuk dilni, me shumë mundësi do të përfundoni duke pasur vetëm lidhje virtuale me botën. Kjo mund të jetë edhe e rehatshme për ju, pasi mos ekspozimi i vetes jashtë ju çliron nga presioni dhe me sa duket ju jep më shumë kontroll mbi situata të ndryshme. Gjërat bëhen sipas mënyrës tënde. Problemi është se ju jeni në një flluskë dhe kjo ka pasoja.

Kujdesi shëndetësor

Një nga aspektet më shqetësuese është se shëndeti juaj mund të ndikohet kur zakonisht kaloni gjithë ditën të mbyllur në shtëpi. Pasoja e parë e mos ekspozimit ndaj diellit është se trupi juaj nuk do të jetë në gjendje të prodhojë vitaminë D, e cila është thelbësore për ruajtjen e shëndetit të mirë të kockave.

Për më tepër, të qenit i ndriçuar nga drita artificiale shumicën e kohës ka gjithashtu pasoja në ritmin tuaj cirkadian.

Ky ritëm ju lejon të sinkronizoni kohën e zgjimit dhe pushimit, me momentet e dritës dhe errësirës. Ekspozimi i vazhdueshëm ndaj dritës artificiale është një faktor që mund të ndikojë në këto cikle dhe të ndikojë në pushimin tuaj. Më e zakonshme është që shfaqen episode të pagjumësisë para gjumit ose ndërmjet gjumit.

Të mos dalësh do të thotë të mos bësh banjo dielli dhe të mos marrësh as ajër të pastër. Ekspertët theksojnë se kjo rrit rrezikun e vuajtjes nga depresioni, ankthi apo zhvillimi i obezitetit.

Po kështu, ajo përkeqëson jetën tuaj shoqërore dhe ju bën më të prirur për të rënë në gjendje të lodhjes mendore. Siç mund ta shihni, kalimi i gjithë ditës në ambiente të mbyllura nuk është plotësisht i shëndetshëm.

Një mënyrë jetese të shëndetshme

Largimi nga shtëpia është i shëndetshëm, veçanërisht kur e bëni për një shëtitje. Shumë më mirë nëse një shëtitje e tillë ju çon në një vend ku ka natyrë.

Një studim nga Universiteti i Glasgow, në Skoci, zbuloi se ata që e kanë këtë zakon kanë më pak probleme shëndetësore sesa ata që kalojnë një kohë të gjatë të mbyllur.

Kontakti me natyrën është dëshmuar të jetë një faktor që përmirëson humorin, qetësimin dhe rigjallërimin. Përveç kësaj, dalja ju bën të vëzhgoni një skenar të ndryshëm nga ai që keni në shtëpi dhe kjo ka një ndikim pozitiv në mendje dhe emocione. Rutinat e tepruara dhe të shohësh gjithmonë të njëjtat vende, të privojnë nga stimujt e rinj dhe kjo të mpak trurin.

Përveç kësaj, largimi nga shtëpia juaj është mënyra se si vini në kontakt të drejtpërdrejtë me njerëz të tjerë, në nivele të ndryshme. Thjesht duke parë njerëz të tjerë pasuron botën tuaj shoqërore. Shumë më tepër nëse krijoni një bisedë ose ndani një moment me ta. Të largohesh nga bota jote e vogël për të gjetur botën e të tjerëve është diçka që të ndihmon të rritesh.

Ajo që rekomandojnë njështë të bëni të paktën 45 minuta shëtitje çdo ditë. Gjëja më e mirë për të bërë është ta bëni atë gjatë ditës për të përfituar nga dielli. Është një gjë e vogël që jo vetëm ndikon pozitivisht në shëndetin tuaj, por edhe ndryshon rutinën tuaj dhe përmirëson disponimin tuaj.

/shkollaesuksesit.com

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë