Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re

Përfundimi i marrëveshjes së grurit mund të shkaktojë një zi ushqimore që do të prekë miliona njerëz në botë.

 

Sipas Komitetit Ndërkombëtar të Shpëtimit, të paktën 19 milionë njerëz do të vuajnë nga uria.

 

“Përfundimi i afërt i marrëveshjes së grurit të Detit të Zi rrezikon paqëndrueshmërinë e mëtejshme të tregut ushqimor në një kohë të pasigurisë ushqimore rekord,” tha organizata humanitare. “Me 349 milionë njerëz në 79 vende që vlerësohet se përjetojnë pasiguri akute ushqimore këtë vit, marrëveshja e drithërave të Detit të Zi duhet të zgjatet”.

 

Nisma e drithit, e cila do të përfundojë më 18 maj nëse nuk rinovohet, është një marrëveshje midis Rusisë dhe Ukrainës që lejon eksportimin e sigurt të drithit nga portet e Detit të Zi të Ukrainës.

 

Sipas IRC, deri në 90% e importeve në vendet e Afrikës Lindore janë dërgesa të mbështetura nga marrëveshja e grurit. Nëse këto importe ndalojnë, do të ketë një rritje të numrit të njerëzve të kequshqyer në pothuajse 19 milionë në vitin 2023, raportojnë mediat ndërkombëtare.

 

Drejtori i Emergjencave të IRC-së në Afrikën Lindore, Shashwat Saraf, tha në deklaratë se mungesa e ushqimit po rrit çmimet, duke e bërë të vështirë për njerëzit në vende si Somalia të parashikojnë nëse do të jenë në gjendje të përballojnë një vakt ditën tjetër.

 

“Skadimi i Iniciativës së Drithërave të Detit të Zi ka të ngjarë të shkaktojë rritje të niveleve të urisë dhe kequshqyerjes, duke sjellë një fatkeqësi të mëtejshme për Afrikën Lindore,” vazhdoi ai. “Zgjatja konstruktive e marrëveshjes së grurit do të thotë të sjellësh më shumë ushqim në sistemin global dhe, si rezultat, të ndihmosh në uljen e kostove në rritje dhe ruajtjen e stabilitetit të tregut.” 

 

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re