Bota është hapur dhe kjo gjë është ajo që kemi pritur gjatë gjithë vitit, por ka një problem … ne jemi të lodhur. Ne të gjithë kemi mbushur kalendarët tanë shoqërorë deri në pikën e thyerjes në mënyrë që të mund të kompensojmë kohën e humbur, por kalimi nga 0-100 në hapësirën e disa javëve po bën të vetën.

Nëse po e gjeni veten plotësisht të rraskapitur pas një fundjave me kërcim birre-kopsht, ose një dite darke al-fresko në mes të javës – nuk jeni vetëm. Qëndrueshmëria jonë shoqërore është e varfëruar dhe ne nuk mund të vazhdojmë me ritmin para-pandemik. Dhe kjo është në rregull. Ka kuptim që do të duhet të lehtësojmë veten përsëri në stilin e jetës sonë më të zënë – ashtu si duhet ta bëni më të lehtë kur të ktheheni në palestër pas një pauze të gjatë.

Kryesorja është të kuptoni pse keni nevojë për më shumë kohë të rimëkëmbjes sociale në këtë moment, dhe të planifikoni në përputhje me rrethanat. Gjëja e fundit që dëshironi tani është djegia sociale. ‘Nëse po ndieni një nivel të rraskapitjes sociale në këtë moment, mos harroni se është krejt normale ta bëni këtë’, thotë psikologu dhe këshilltari i mirëqenies Lee Chambers.

‘Kur marrim në konsideratë eksitimin dhe pritjen për t’u rikthyer, duke parë njerëz dhe duke rimarrë një pjesë të lirisë sonë, kjo lehtë mund të maskojë faktin se ka të ngjarë që ne jemi pak jashtë praktikës për të menaxhuar energjinë tonë sociale.

“Ne nuk i kemi humbur aftësitë tona shoqërore, pasi i zhvillojmë këto në moshë të re, por ka të ngjarë të jenë të ndryshkur, dhe shkundja e kësaj ndryshku në vetvete është një rrjedhje e burimeve tona.” Lee thotë se ka disa faktorë që janë në rrezik të djegies sociale tani.

Së pari, ekziston ende një ankth themelor nga pandemia. ‘Nuk është zhdukur dhe në të vërtetë po përkeqësohet në disa pjesë të botës’, thotë Lee. Hy Kjo hiper-ndërgjegjësim ende qëndron në mendjet tona dhe na ka marrë parasysh se si veprojmë në situata shoqërore dhe me çfarë njerëzit e tjerë dhe ne jemi rehat.

“Stresi i vazhdueshëm i kësaj mund të fillojë të na bëjë të ndihemi sikur po digjen.” Ai shton se po përballemi gjithashtu me shumë pritje për të përqafuar fundin e bllokimit dhe për të bërë maksimumin e heqjes së kufizimeve – gjë që mund t’ju bëjë të ndiheni fajtor ose i mërzitshëm për dëshirën për të kaluar kohë në shtëpi ose pushim.

‘Dhe ka një element të mungesës me rezervime të kufizuara dhe kapacitet për ngjarje,’ thotë Lee. ‘Kjo e bën më të vështirë të thuash” jo “, duke mos dashur të humbasësh mundësinë ose të lësh të tjerët të dobësohen. ‘Si të shërohemi nga rraskapitja sociale Rraskapitja sociale mund të shfaqet në një numër mënyrash.

Ju mund të ndjeni lodhje dhe lodhje ekstreme, mbase ndiheni të irrituar, të trishtuar ose të shqetësuar pas ose gjatë planeve shoqërore. Ju gjithashtu mund të filloni të ndiheni të shkëputur nga miqtë ose të dashurit tuaj, ose mund të filloni edhe të sëmureni fizikisht. Lee thotë se koha për tu rikuperuar dhe rimbushur është jetike. ‘

Mendoni për baterinë tuaj shoqërore si një telefon celular, ’thotë Lee për Metro.co.uk. ‘Kemi vetëm aq karikim dhe sa më i ndritshëm të jetë ekrani, aq më shpejt e humbasim atë ngarkesë.

Time Koha jonë e rimëkëmbjes është një pjesë jetike e shijimit të përvojave tona shoqërore, si dhe aspekteve të tjera të jetës sonë. Gjumi është jetik për ekuilibrin tonë emocional, i cili është thelbësor për të shijuar shoqërimin dhe për të mbajtur ngarkesën tonë për më gjatë.

‘Ju nuk keni nevojë për leje për t’u larguar herët ose për të humbur një rast për të praktikuar vetë-kujdesin dhe për t’i dhënë përparësi nevojave tuaja. ‘Të qenit i sinqertë me veten dhe të pranojmë se nuk mund të bëjmë gjithçka është një hap thelbësor për të kuptuar që kënaqësia jonë për të parë të tjerët vjen nga aty ku jemi aktualisht, dhe nëse kjo është bateri e ulët, kjo është saktësisht mënyra se si do të shfaqemi. ‘

Shmangia e djegies shoqërore vjen me të vërtetë në marrjen e vendimeve pozitive për veten tuaj, dhe dëgjimin e trupit tuaj. Ne të gjithë jemi me të vërtetë të entuziazmuar që kemi plane përsëri, dhe të qenit më të zënë, të shohësh njerëz dhe të kesh gjëra argëtuese për të pritur të gjithë mund të kenë një ndikim pozitiv në shëndetin tuaj mendor.

Por është e rëndësishme të jemi të vetëdijshëm se si kanë ndryshuar nevojat tona pas një viti jetese përmes një pandemie. OKshtë në rregull nëse keni nevojë të pushoni më shumë sesa dikur. ‘Përqafoni veten tuaj me mirësi dhe dijeni se energjia juaj është e rëndësishme për të qenë versioni më i mirë i vetvetes shoqërisht dhe personalisht, ‘sugjeron Lee. ‘Merrni pak kohë për të menduar se çfarë ju shtyn të zbrazni rezervuarin dhe kjo vetëdije do t’ju ndihmojë të përgatiteni për ngjarjet e ardhshme.

‘Në të njëjtën kohë, shkruani gjëra që ju rimbushin dhe caktoni ato në ditarin tuaj si ngjarje të rëndësishme gjithashtu. Këto aktivitete janë një mënyrë e shkëlqyeshme për të marrë atë nxitje mendore dhe për të rivendosur energjinë tuaj ndërsa kujdeseni për veten tuaj. ‘

Kur bëhet fjalë për ngjarjet shoqërore, Lee sugjeron të përdorë qasjen “cilësia mbi sasinë”. Pra, jini përzgjedhës me ftesat tuaja. ‘Në vend që të mendoni për pritjet e të tjerëve, mendoni se sa kuptim ka për ju dhe angazhohuni plotësisht për gjërat që kanë kuptim, përfshirë përgatitjen e energjisë tuaj për to,’ thotë Lee.

‘Kur merrni parasysh raste shoqërore të cilave mund t’u thoni” jo “, merrni parasysh të ofroni një alternativë më pak konsumuese, ose të shprehni se si ndiheni.

loading…

/faxweb