Përballë një bllokimi të përkohshëm të artikujve të gazetave në Australi në përgjigje të një ligji që kërkon që gjigandët dixhitalë të paguajnë tarifat e medias, Facebook dëshiron të korrigjojë gabimin duke investuar “të paktën” 1 miliard dollarë në përmbajtje të lajmeve gjatë tre viteve të ardhshme.

“Që nga viti 2018, ne kemi investuar 600 milion dollarë për të ndihmuar industrinë e medias dhe planifikojmë të investojmë të paktën 1 miliard dollarë gjatë tre viteve të ardhshme,” shkroi në blog Nick Clegg, shefi i çështjeve publike të rrjetit social.

Ky njoftim vjen në një kohë kur qeveritë në të gjithë botën duan të detyrojnë kompanitë dixhitale të paguajnë për përmbajtjen mediatike që botojnë në platformat e tyre.

 “Ne e pranojmë, natyrisht, se gazetaria cilësore është thelbësore për punën e kompanive tona – informimi dhe vlerësimi i qytetarëve dhe kërkimi i përgjegjësisë së të fuqishmëve” për veprimet e tyre, arsyetoi Nick Clegg, raportoi AFP.

“Facebook dëshiron të bashkohet me botuesit e medias më shumë se kurrë,” tha Clegg, pa thënë se çfarë lloj investimi ishte.

Premtimi i grupit të Mark Zuckerberg vjen një ditë pas përfundimit të konfliktit të tij të pazakontë me qeverinë australiane rreth një projektligji që do të rregullonte marrëdhëniet e mediave tradicionale, në gjendje të tmerrshme financiare dhe mastodonësh që sundojnë internetin dhe mbledhin shumicën e të ardhurave nga reklamat.

Pasi reagoi ndaj ligjit dhe bllokoi botimin e lidhjeve me artikuj gazetash në mediat vendase dhe botërore, pronari i Instagram dhe WhatsApp përfundimisht u tërhoq, duke arritur një marrëveshje në minutën e fundit me Canberra-n për të paguar tarifat e mediave për përmbajtjen e tyre të botuar në platformat e tij.

Nick Clegg, përdori njoftimin për investime për të kërkuar falje për bllokadën e lajmeve në Australi.

“Ne nuk e morëm vendimin lehtë,” tha ai. “Ne duhej ta miratonim shpejt përpara se ligji të hynte në fuqi. Ne bëmë një gabim kur e zbatuam atë shumë ashpër. Kjo bllokoi pa dashje disa përmbajtje. Për fat të mirë, kjo u korrigjua shpejt”, përfundoi ai.

Marrëveshja e arritur me qeverinë australiane do të thotë që Facebook dhe Google – të cilat janë shënjestruar posaçërisht nga fatura – nuk do të penalizohen nëse bien dakord të paguajnë informacione me mediat lokale.

Atyre iu dhanë dy muaj kohë për të rënë dakord dhe për të shmangur arbitrazhin e detyrueshëm.

Në këtë mënyrë, media australiane do të marrë miliona dollarë nga Google dhe Facebook.

Ata, nga ana tjetër, nuk do të paguajnë më shumë se shuma e rënë dakord me mediat, duke shmangur kështu precedentin ndërkombëtar.

Google tashmë ka rënë dakord të paguajë “shuma më të mëdha” për përmbajtjen e grupit mediatik News Corp të Rupert Murdoch.

Kanadaja po konsideron masa të ngjashme.

Parlamenti australian, ndërkohë, të enjten miratoi një ligj që detyron gjigantët e teknologjisë të paguajnë media për të shkarkuar përmbajtjen e tyre.

Qeveria tha se ligji do të garantojë “kompensim të drejtë për përmbajtjen që ata krijojnë, i cili do të lejojë që gazetaria të ruhet në interesin publik të Australisë”.