Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Pastorja Jane Buckley-Farlee kohët e fundit po ecte nëpër Cedar-Riverside, pjesa e Minneapolis ku ndodhet kisha e saj, kur dëgjoi një zë të papritur.

“Kam dëgjuar një lloj kënge që disi dukej qiellore”, tha ajo për Al Jazeera. Fillimisht ajo nuk e dinte se për çfarë bëhej fjalë, por pak çaste më vonë e kuptoi se ishte ezani, pra ezani musliman.

“Ajo bëri jehonë nëpër të gjitha ndërtesat, por ishte ende e vështirë për t’u dëgjuar për shkak të trafikut. Por më bëri të buzëqesh. Ndalova, dëgjova dhe buzëqesha. Duhet të isha dukur qesharake, por ai tingull ishte i butë dhe i bukur”, vazhdoi ai.

Megjithëse transmetimi publik i ezanit është i zakonshëm në shtetet me shumicë muslimane, Minneapolis u bë kohët e fundit qyteti i parë i madh amerikan që e lejoi atë gjatë gjithë vitit pasi Këshilli Bashkiak miratoi një rezolutë në mars. Tani mijëra muslimanë që jetojnë atje, shumë prej të cilëve janë emigrantë somalezë, po dëgjojnë thirrjen muslimane për lutje – dhe jo vetëm gjatë muajit të shenjtë të Ramazanit.

Një mundësi edhe për komunitetin e gjerë

Jamal Osman, një anëtar i grupit musliman prej tre anëtarësh të këshillit të qytetit që propozoi rezolutën, tha se ishte “një nder i mrekullueshëm, njohja e parë e Ramazanit nga qyteti dhe njohja që thirrja për lutje mund të transmetohet në Minneapolis”.

Xhamia Dar Al-Hijrah në Cedar-Riverside, shtëpia e shumë emigrantëve somalezë dhe afrikano-lindorë dhe pasardhësve të tyre, ka transmetuar ezanin gjatë Ramazanit që nga viti 2020, dhe tani të tjerët po përgatiten ta bëjnë këtë gjatë gjithë vitit. Në Qendrën Islame Abubakar as-Saddique, jo shumë larg qendrës së qytetit, ezani do të dëgjohet para fundit të shtatorit, thotë drejtori ekzekutiv Abdullahi Farah.

“Ne duam të respektojmë shoqërinë dhe të dëgjojmë reagimet përpara se të marrim një vendim përfundimtar,” thekson Farah dhe shton se qendra planifikon të konsultohet me komunitetin në javët e ardhshme.

Meqenëse pesë thirrjet ditore për lutje bazohen në lindjen dhe perëndimin e diellit, më e hershmja dhe më e fundit ka të ngjarë të mbeten të brendshme për pjesën më të madhe të vitit, shton ai, dhe thirrja për lutje do të jetë afërsisht e njëjtë me këmbanat e kishës – do të jetë i dëgjueshëm por jo përçarës për jetën në lagje.

“Kjo është një mundësi e shkëlqyer për të kontaktuar fqinjët tanë dhe komunitetin e gjerë, por para së gjithash është një mundësi për ne si muslimanë. Na kujton atdheun tonë, na kujton edhe se këtu i përkasim. Na kujton të mos e fshehim besimin tonë. Në një farë mënyre, kjo forcon besimin tonë dhe ndjenjën e përkatësisë ndaj komunitetit”, tha Imam Mowlid Ali për Al Jazeera.

Urat ndërmjet komuniteteve

Kur shikojmë komunitetin më të gjerë, transmetimi ditor i ezanit do t’i lejojë anëtarët e besimeve dhe prejardhjeve të ndryshme të “ta njohin këtë këngë të bukur dhe kuptimin e saj”, thekson Ali.

“Është një mënyrë për t’i ftuar njerëzit të vijnë në xhami sepse ka një pjesë në Kuran ku thotë ‘ejani në namaz, ejani në shpëtim’. Është një ftesë për lagjen dhe publikun që të vijnë realisht në xhami dhe të njihen me komunitetin musliman”, shton ai.

AJ Awed, i cili ndihmon në zhvillimin e strategjive të politikave dhe programeve për shoqatën lokale të Këshillit të Komunitetit Cedar-Riverside, tha se rezoluta e fundit është përmbushja e një fushate të shpallur nga Osmani.

“Përpjekje të tilla janë gjithmonë të dobishme. Ata ndërtojnë ura mes komuniteteve me mirëkuptim dhe ndjenjën e përkatësisë kur vlerat tuaja kulturore dhe fetare respektohen në këtë mënyrë”, tha Awed për Al Jazeera.

Ai shtoi se deri më tani kjo iniciativë ka marrë vetëm reagime pozitive nga komuniteti.

 “Komuniteti ynë është, në pjesën më të madhe, shumë tolerant dhe pranues ndaj gjërave të reja. Dhe ezani nuk është edhe aq i zhurmshëm – është mjaft i zëshëm për afërsinë e xhamisë”, thotë Awed.

Buckley-Farlee tha se ezanin për lutje e konsideron të ketë një tingull qetësues.

“Mendoj se është e mrekullueshme. E çmoj shumë ta dëgjoj sepse më kujton se sa i madh është Zoti – që ne të gjithë kemi këndvështrime të ndryshme kur përpiqemi të kuptojmë se si po shpaloset e gjitha kjo.. Është vërtet e mrekullueshme të kujtohesh për këtë çdo ditë. Dhe e di që me të vërtetë i prek muslimanët kur dëgjohet në lagje. Ata ndihen përsëri si në shtëpi dhe se janë të mirëpritur dhe të sigurt këtu – të gjitha këto janë gjëra të mira”, shtoi ajo.

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë