Ju tashmë mund të jeni të vetëdijshëm për faktin se sëmundja e Alzheimerit ndikon si në funksionet njohëse ashtu edhe në kujtesë.

Kjo është arsyeja pse studiuesit nga Universiteti Tufts në Boston, Amerikë, u përpoqën të gjurmonin se çfarë mund të ndihmonte me këtë sëmundje.

Provat që ata gjetën janë premtuese! AgroWeb.org ju njeh më vazhdim me përfundimet e këtij studimi kaq interesant.

Cila është pija që mund të reduktojë rrezikun e Alzheimerit?

Gjatë studimit, kërkuesit ndërtuan modele të indeve të një truri me Alzheimer.

Më pas ata përdorën komponime të ndryshme farmaceutike dhe me bazë bimore për të ekzaminuar efektivitetin e tyre, në mënyrë që të vëzhgonin mbrojtjen që mund të ofrojnë.

Rezultatet treguan se resveratroli dhe komponimet e tjera të gjetura në çajin jeshil, të njohura si katekina, ofronin veti të forta kundër kësaj sëmundjeje.

Studiuesit shprehën entuziazmin e tyre në lidhje me këtë gjetje, sepse pacientët ose kushdo që dëshiron të zvogëlojë rrezikun e Alzheimerit në të ardhmen mund t’i gjejnë me lehtësi këto mbrojtës të shëndetit.

Studiuesit shpjegojnë se pllakat e Alzheimerit, që quhen pllaka amiloide, janë grumbullimi i proteinave midis neuroneve, të cilat ndikojnë në funksionin njohës. Dhe çaji jeshil përmban katekina që parandalojnë formimin e ktyre.

Katekinat e çajit jeshil janë përbërës që gjenden në gjethet e çajit. Ato kanë një efekt antioksidues dhe janë studiuar për përmbajtjen e vetive kundër plakjes.

Sa i përket resveratrolit, hulumtuesit theksojnë se ai është një antioksidant që gjendet tek rrushi i kuq, çokollata dhe vera e kuqe.

Ai mund të ngadalësojnë përparimin e sëmundjes kur merret në një dozë të koncentruar.