Gjetjet paraprake nga një ekip i OBSH-së që hetoi origjinën e koronavirusit në Wuhan i sollën Kinës një fitore propagandistike, megjithëse shumë pyetje mbeten të hapura, ndërsa hetuesit thonë se dy muaj para rastit të parë zyrtar të koronavirusit të ri, gati 100 njerëz kishin simptoma e ngjashme me COVID-19, duke kërkuar hetime të mëtejshme.

Ekipi i OBSH-së studioi në detaje rastet e rreth 90 pacientëve të cilët në tetor 2019, dy muaj para se Pekini të njihte infeksionet e para, kishin simptoma të ngjashme me ato të shkaktuara nga virusi Corona, shkruan The Wall Street në një raport ekskluziv, duke deklaruar se hetuesit nga agjencia e Kombeve të Bashkuara shpresojnë të vazhdojnë hetimet.

Gjatë vizitës së delegacionit të OBSH-së, hetuesit thanë se ata morën të dhëna mjekësore nga autoritetet kineze për 92 raste të njerëzve nga 233 institucione që autoritetet lokale kërkuan në të gjithë provincën Hubei. Të gjithë pacientët vuanin nga pneumonia ose simptoma të tjera të ngjashme me COVID-19.

Anëtarët e ekipit të OBSH-së thonë se autoritetet kineze kanë kryer teste të antitrupave në rreth dy të tretat e atyre pacientëve në muajt e fundit dhe thanë se nuk kanë gjetur gjurmë të virusit.

Por, sipas Wall Street Journal, anëtarët e ekipit të OBSH-së besojnë se studime të mëtejshme janë të nevojshme dhe aktualisht po inkurajojnë Kinën për të kryer teste më të gjera në mostrat e gjakut të mbledhura në vjeshtën e vitit 2019 rreth provincës Hubei, ku ndodhet Ëuhan, për të kërkuar prova për qarkullimet e para të virusit. Autoritetet kineze thanë se ata nuk kishin marrë ende lejet e nevojshme për të provuar mostrat, shumë prej të cilave ishin në bankat e gjakut.

Fillimi i një pandemie

Edhe pse Pekini pretendon se pacienti i parë në Kinë me simptoma u identifikua më 8 dhjetor 2019, zbulimi i OBSH ngre pyetjen nëse COVID-19, i cili ka marrë më shumë se 2.3 jetë deri më tani, ishte përhapur tashmë nëpër Kinë në tetor të atij viti, dhe nëse zbulimi i hershëm mund të ndihmojë në luftimin e pandemisë globale.

Nëse 90 raste përfshinin infeksione COVID-19, kjo, thekson gazeta amerikane, mund të ndihmojë në shpjegimin e dyshimeve të rasteve që studiuesit besojnë se kanë ndodhur në Evropë dhe ndoshta në Shtetet e Bashkuara në nëntor dhe dhjetor 2019.

Shumë shkencëtarë më parë kishin besuar se COVID-19 kishte qarkulluar për disa kohë para se të ndodhnin raste të papritura në Wuhan për të zbuluar virusin, shtoi Wall Street Journal, duke theksuar se Pekini në mënyrë të përsëritur ishte përpjekur të thoshte se kishte vepruar me sukses me shpërthimin, që sipas Kinës filloi diku tjetër.

Misioni i OBSH-së për gjetjen e fakteve në Kinë ka lënë të hapura shumë pyetje në lidhje me origjinën e mundshme të pandemisë. Sidoqoftë, në Pekin, rezultati i këtij hetimi është përjetuar si një triumf, vlerëson Washington Post.

Ndërsa zyrtarët kinezë dhe media shtetërore tregojnë përfundimin kryesor të ekipit të OBSH-së që përjashton mundësinë e rrjedhjes së virusit nga një laborator në Wuhan, duke rrëzuar pretendimet se Kina po fsheh sekrete dhe po përpiqet të heqë fajin, disa ekspertë të shëndetit publik në Perëndim kanë pyetur nëse Kina i ka ofruar ekipit të OBSH-së liri të mjaftueshme për të eksploruar plotësisht pjesën e enigmës globale pandemike të Wuhan-it.

Pak informacione

Misioni i OBSH-së, i cili po largohet nga Kina këtë javë, ka dhënë disa informacione të reja në lidhje me rrënjët e pandemisë, por, thekson gazeta, ka përsëritur qëndrimin zyrtar të Kinës mbi disa teori të diskutueshme – pa ofruar prova kuptimplota.

Kjo mund të hedhë një hije mbi ekipin e OBSH-së, i cili pritet të vizitojë rajone të tjera, ndoshta Azinë Juglindore, në kërkim të më shumë njohurive rreth virusit.

Në fillim të vitit 2020, Kina i rezistoi me vendosmëri hetimit ndërkombëtar, kështu që pas negociatave të gjata me qeverinë, kushtet e vizitës u njoftuan në nëntor.

Midis atyre që kanë akuzuar ekipin e OBSH-së se iu nënshtrua presionit kinez është Richard Ebright, një mikrobiolog në Universitetin Rutgers, i cili thotë se çdo institucion apo shtet tjetër që “dëshiron ta pastrojë emrin e tij shpejt” do të vinte në dispozicion të gjitha bazat e të dhënave të sekuencave të tij gjenetike; shënime laboratorike, shënime dhe intervista private me stafin kërkimor, stafin e hedhjes së mbeturinave dhe derëtarët, por që asgjë nga këto nuk ndodhi ose nuk u kërkua sipas marrëveshjes për të dërguar ekspertë në Kinë.

Fitorja e PR

Zbulimet paraprake të OBSH-së i kanë sjellë Pekinit një fitore të PR-së, pasi Kina ka qenë nën sulm nga zyrtarët perëndimorë për muaj me radhë lidhur me përpjekjet e saj fillestare për të mbuluar shpërthimin, por gjithashtu edhe mundësinë e rritjes së presionit mbi OBSH-në.

Pas muajsh rezistence ndaj lejimit të ekspertëve të OBSH-së të hyjnë në vendin e origjinës së pandemisë, Kina më në fund ka lejuar një ekip prej 14 shkencëtarësh të vizitojnë laboratorët, qendrat e kontrollit të sëmundjeve dhe tregjet brenda 12 ditësh.

Por, thekson New York Times. në vend që të kritikojë, ekspertët e OBSH të martën lavdëruan zyrtarët kinezë dhe mbështetën pjesë të rrëfimit të tyre, përfshirë ato që ishin të diskutueshme.

Premtimi i ekspertëve për të hetuar raportet e qarkullimit të virusit jashtë Kinës kohë para shpërthimit të Wuhan në fund të vitit 2019, ngre frikë për disa shkencëtarë në lidhje me humbjen e mundshme të fokusit të hetimit duke u ridrejtuar në vendet e tjera

Ndërsa përcaktimi i asaj që ndodhi në ditët e para të shpërthimit në Kinë shihet si thelbësore për të shmangur një pandemi të re, disa zyrtarë perëndimorë kanë vënë në dyshim pavarësinë e hetimit të OBSH, duke argumentuar se Kina po kërkon të kontrollojë rezultatin.