Plani Ekonomik dhe i Investimeve për Ballkanin Perëndimor, zbardhen 29 pikat në samitin e Sllovenisë

7b15c2bb-46ce-471d-940b-03ef36317830-960x605-1.jpg

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Samiti i mbajtur në Slloveni nuk ka arritur që të caktojë një datë për procesin e negociatave me BE-në për Ballkanin Perëndimor.

Udhëheqësit e Bashkimit Europian dhe Shteteve anëtare të tij, në konsultim me udhëheqësit e Ballkanit Perëndimor dhe në prani të aktorëve rajonale dhë ndërkombëtarë nxorën planin me 29 pika në samitin që u mbajt në Slloveni:

1. BE riafirmon mbështetjen e saj të qartë për perspektivën evropiane të Ballkanit Perëndimor dhe mirëpret angazhimin e partnerëve të Ballkanit Perëndimor në perspektivën evropiane, e cila është në interesin tonë të përbashkët strategjik dhe mbetet zgjedhja jonë e përbashkët strategjike. BE rikonfirmon angazhimin e tij për procesin e zgjerimit dhe vendimet e tij të marra mbi të, bazuar në reformat e besueshme nga partnerët, kushtëzimin e drejtë dhe rigoroz dhe parimin e meritave të veta. Ne do të intensifikojmë më tej angazhimin tonë të përbashkët për të çuar përpara transformimin politik, ekonomik dhe social të rajonit, duke pranuar përparimin e bërë nga Ballkani Perëndimor. Ne gjithashtu kujtojmë rëndësinë që BE mund të ruajë dhe thellojë zhvillimin e vet, duke siguruar kapacitetin e saj për të integruar anëtarë të rinj.

2. Partnerët e Ballkanit Perëndimor përsërisin përkushtimin e tyre ndaj vlerave dhe parimeve evropiane dhe kryerjes së reformave të nevojshme në interes të njerëzve të tyre. BE përshëndet angazhimin e përsëritur të partnerëve të Ballkanit Perëndimor për parësinë e demokracisë, të drejtave dhe vlerave themelore dhe sundimit të ligjit, dhe për të vazhduar përpjekjet në luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar, mbështetjen për qeverisje të mirë, të drejtat e njeriut, barazinë gjinore dhe të drejtat e personave që u përkasin pakicave. Besueshmëria e këtyre angazhimeve varet nga zbatimi kuptimplotë i reformave të nevojshme, dhe ndërtimi i një historiku të qëndrueshëm të mbështetur nga komunikimi publik i qartë dhe i qëndrueshëm. Një shoqëri civile e fuqizuar dhe media e pavarur dhe pluraliste janë përbërës thelbësorë të çdo sistemi demokratik dhe ne mirëpresim dhe mbështesim rolin që ata luajnë në Ballkanin Perëndimor.

3. BE -ja është partneri më i afërt i rajonit, investitori kryesor dhe donatori kryesor. Shkalla dhe sfera e paparë e kësaj mbështetjeje duhet të njihet plotësisht dhe të përcillet nga partnerët në debatin dhe komunikimin e tyre publik.

4. Mbështetja e BE-së do të vazhdojë të jetë e lidhur me përparimin e prekshëm në sundimin e ligjit dhe reformat socio-ekonomike, si dhe me respektimin e vlerave, rregullave dhe standardeve evropiane nga partnerët.

5. BE -ja mbështet plotësisht angazhimin e ripohuar të partnerëve të Ballkanit Perëndimor për bashkëpunim gjithëpërfshirës rajonal dhe forcimin e marrëdhënieve të mira fqinjësore, përfshirë edhe me Shtetet Anëtare të BE -së. Zbatimi i marrëveshjeve dypalëshe në mirëbesim dhe me rezultate të prekshme, përfshirë Marrëveshjen e Prespës me Greqinë dhe Traktatin për Marrëdhëniet e Fqinjësisë së Mirë me Bullgarinë, mbetet e rëndësishme. Më tej, kërkohen përpjekje vendimtare për të nxitur pajtimin dhe stabilitetin rajonal, si dhe për të gjetur dhe zbatuar zgjidhje përfundimtare, gjithëpërfshirëse dhe detyruese për mosmarrëveshjet dypalëshe të partnerëve dhe çështjet e rrënjosura në trashëgiminë e së kaluarës, në përputhje me ligjin ndërkombëtar dhe parimet e vendosura, përfshirë Marrëveshjen për Çështjet e Suksesionit, dhe rastet e mbetura të personave të zhdukur dhe çështjet e krimeve të luftës.

6. Ne mbështesim plotësisht përpjekjet e Përfaqësuesit Special të BE-së për Dialogun Beograd-Prishtinë dhe çështje të tjera rajonale të Ballkanit Perëndimor dhe presim përparim konkret nga të dy palët në normalizimin e plotë të marrëdhënieve midis tyre, i cili është kritik për stabilitetin dhe zhvillimin e të gjithë rajonin dhe për të siguruar që ata të mund të vazhdojnë në rrugët e tyre përkatëse evropiane.

COVID-19

7. Kriza COVID-19 vazhdon të ketë një ndikim të rëndë në shoqëritë dhe ekonomitë tona. Ai nënvizon domosdoshmërinë dhe përparësitë e partneritetit tonë të ngushtë dhe efektiv. BE-ja, së bashku me shtetet e saj anëtare, ka qëndruar pranë Ballkanit Perëndimor gjatë gjithë pandemisë, me mbështetje shëndetësore dhe socio-ekonomike për rajonin që arrin në një vlerë të paparë 3,3 miliardë euro deri më tani. Partnerët e Ballkanit Perëndimor janë të përfshirë ngushtë në nismat e BE -së, veçanërisht Komiteti i Sigurisë Shëndetësore, Sistemi i Paralajmërimit të Hershëm, Korridoret e Gjelbërta dhe Marrëveshja e Përbashkët e Prokurimit për kundërmasa mjekësore. BE -ja është e gatshme të përmirësojë më tej aksesin në vaksina, diagnostifikime dhe terapi dhe të sigurojë një parashikueshmëri më të mirë dhe qëndrueshmëri ndaj krizave të ardhshme.

8. BE gjithashtu njeh mbështetjen e vlefshme që Ballkani Perëndimor i ka dhënë gjatë pandemisë njëri -tjetrit dhe ndaj BE -së. Kjo pasqyron solidaritetin dhe mbështetjen reciproke mbi të cilën është ndërtuar BE. Ky bashkëpunim dhe koordinim duhet të vazhdojë në të ardhmen, përfshirë gjatë gjithë fazës së rimëkëmbjes.

9. BE -ja do të vazhdojë të mbështesë me vendosmëri Ballkanin Perëndimor, veçanërisht në lidhje me furnizimin me vaksina. BE -ja dhe Shtetet Anëtare të saj kanë siguruar 2,9 milionë doza vaksinash përmes kanaleve të ndryshme për Ballkanin Perëndimor, me më shumë për të ardhur. BE do të mbështesë planet e vaksinimit të të gjithë partnerëve për të ndihmuar në arritjen e normave të ngjashme të vaksinimit me mesataren e BE deri në fund të vitit 2021.

Plani Ekonomik dhe i Investimeve për Ballkanin Perëndimor

/faxweb

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë