BIENALJA E KARIKATURËS
BALLKANIKE NË POGRADEC –BASHKIA  DHE ALBANIAN EXCELLENCE

POGRADEC, 18 Shkurt/.- Bashkia
Pogradec në bashkëpunim  qendren  me Albanian Excellence shpalli te
marten  në Pogradec, “Ditët e humorit Niko Nikolla 2020” dhe Bienalen e
karikaturës Ballkanike “Buzëqeshja e Ballkanit –Niko Nikolla“, një aktivitet
 shumë dimensional në kujtim të shkrimtarit, gazetarit dhe humoristit të
njohur poradecar, aktivitet që synon të jetë një aktivitet traditë në qytetin e
liqerit, cdo 20 maj, në kujtim të lindjes së këtij personaliteti të njohur të
këtij qyteti,  i cili edhe pse iku shumë i  ri nga qyteti i tij i
lndjes , nuk e harroi asnjëherë me zemër , me shpirt dhe me mendje qytetin e
tij.

Ky aktivitet i cili zhvillohet
bazuar në politikën e re të Bashkisë së qytetit të Pogradecit, për të kujtuar e
nderuar personalitetet e qytetit, do të promovojë dhe cilësojë rolin e madh qe
ka dhënë për humorin shqiptar, Niko Nikolla,  duke  drejtuar për 25
vite revistën humoristike “Hosteni “, me një tirazh mbi 60 mjë kopje,  e
konsideruar si  revista e vetme opozitare në kohën e sistemit një partiak.

Nënkyetarja e Bashkisë Entela
Gusho, duke shpallur këtë aktivitet në Bibliotekën e qytetit Mitrush Kuteli,
nënvizoi rëndësinë që ka organizimi i këtij aktiviteti duke nderuar një
personalitet të jetës së qytetit, në dimensione ndërkombëtare , përmes
organizimit të një mararone aktivitetesh në letërsi , karaikatirë, traditë,
shtyp,  sikundër është dhe një bienale e karikaturës balllanike me emrin e
Niko Nikollës, i cili në dimensionin e ti si drejtues i humorit arriti të
fizionojë dhe të krijojë  shkollën e karikaturës shqiptare , duke arritur
të zbuloje dhe të kultivojë edhe talentet në këtë fushë të artit pamor në vitet
70-90 të shekullit të kaluar.

BIENALJA E KARIKATURËS BALLKANIKE NË POGRADEC –BASHKIA  DHE ALBANIAN EXCELLENCE

POGRADEC, 18 Shkurt/.- Bashkia Pogradec në bashkëpunim  qendren 
me Albanian Excellence shpalli te marten 
në Pogradec, “Ditët e humorit Niko Nikolla 2020” dhe Bienalen e karikaturës
Ballkanike “Buzëqeshja e Ballkanit –Niko Nikolla“, një aktivitet  shumë dimensional në kujtim të shkrimtarit,
gazetarit dhe humoristit të njohur poradecar, aktivitet që synon të jetë një
aktivitet traditë në qytetin e liqerit, cdo 20 maj, në kujtim të lindjes së
këtij personaliteti të njohur të këtij qyteti, 
i cili edhe pse iku shumë i  ri
nga qyteti i tij i lndjes , nuk e harroi asnjëherë me zemër , me shpirt dhe me
mendje qytetin e tij.

Ky aktivitet i cili zhvillohet bazuar në politikën e re të
Bashkisë së qytetit të Pogradecit, për të kujtuar e nderuar personalitetet e
qytetit, do të promovojë dhe cilësojë rolin e madh qe ka dhënë për humorin
shqiptar, Niko Nikolla,  duke  drejtuar për 25 vite revistën humoristike
“Hosteni “, me një tirazh mbi 60 mjë kopje, 
e konsideruar si  revista e vetme
opozitare në kohën e sistemit një partiak.

Nënkyetarja e Bashkisë Entela Gusho, duke shpallur këtë aktivitet në Bibliotekën e qytetit Mitrush Kuteli, nënvizoi rëndësinë që ka organizimi i këtij aktiviteti duke nderuar një personalitet të jetës së qytetit, në dimensione ndërkombëtare , përmes organizimit të një mararone aktivitetesh në letërsi , karaikatirë, traditë, shtyp,  sikundër është dhe një bienale e karikaturës balllanike me emrin e Niko Nikollës, i cili në dimensionin e ti si drejtues i humorit arriti të fizionojë dhe të krijojë  shkollën e karikaturës shqiptare , duke arritur të zbuloje dhe të kultivojë edhe talentet në këtë fushë të artit pamor në vitet 70-90 të shekullit të kaluar.

Drejtorja Ekzekutive e Albanian
Excellence dhe ideatorja e ketij projekti,  Flora Nikolla,  duke
folur për këtë aktivitet, nënvizoi punën e madhe krijuese të Niko Nikollës, si
shkrimtar në fushën e humorit, publicist si drejtues i Revistës “Hosteni”, por
edhe për punën e madhe për Ballkanin që ai ka bërë si krijues, lidhur kjo dhe
me titullin me te cilin  është pagëzuar edhe kjo bienale e karikaturës.

“Niko Nikolla, eshte themeluesi
 i revistës Ballkan në vitin 1991, por i njohur dhe per shprehjet e tij që
në vitin 1988 bëri xhiron e botës nga Gabrovo e Bullgarisë nga ku tha :”Ta
kthejmë Ballkanin nga fuci bauti në fuci humori” , apo edhe  “Në Ballkan
mos pyes shumë se del kushuri edhe më gruan tënde”. Themelimi i këtij konkursi
në nder të tij, është një shtysë jo vetëm për evidentimin e vlerës , por edhe
një shtysë më shumë për zhvillimin e karikaturës në Shqipëri”, tha Flora
Nikolla.

Bujar Kapexhiu një përsonalitet
shumë dimensional i humorit në Shqipëri , karikaturist shumë i njohur , anëtar
i jurisë së  Bienales së Karikaturës që u shpall sot përvijoi rëndësinë e
madhe që ka organizimi i këtij aktiviteti në zhvillimin dhe kultivimin e humorit
në Shqipëri.

Ai tha se , “Ky aktivitet 
do të jetë  shumë planësh  jo vetëm ne karikaturë por edhe në
letërsi, , në kinematografi . Poradeci nuk ka vetëm figura të tilla të
mëdha  si Mitrushin dhe Lasgushin, por edhe Niko Nikollën, ndaj vlerësimi i
figurës së tij duke e identifikuar me humorin nga Bashkia e Pogradecit, ka një
vlerë shumë të madhe jo vetem për të tashmen por edhe për të ardhmen.

Ilir Harxhi, regjisor, duke
vlerësuar aktivitetin , tha se  do të mbështese këtë iniciatovë shumë të
rëndësishme duke  pohuar se gjatë Ditëve të humrit Niko Nikolla, do të
kishte rëndësi edhe prezantimi i filmave shqiptare të humorit, përfshirë edhe
filmat e tij  që kanë karakter të theksuar humorit.

Presidenti i jurisë së këtij
Konkursi Ballkanik është karikaturisti me famë botërore , Agim Sulaj, i cili
absolutisht ka pranuar të drejtojë jurinë e këtij konkursi të parë të
karikaturës  si dhe të sjelle gjatë këtyre ditëve , një ekspozitë të tijën
personale, me kopertinat e  revistës Hosteni të krijuara prej tij në kohën
kur Sulaj , punonte si karikatrist në këtë revistë.

“Fillesat e para mbi Ballkanin
i trashëgojmë nga i pazëvëndësueshmi Niko Nikolla , i cili i ka kushtuar
Ballkanit shumë shkrime , libra e vlera të trashëguara , të cilat në këtë
bienale duam ti vizatojmë me syrin e satirës e humorit “Buzëqeshja që lidh
miqësitë”,  është shprehur Sulaj për këtë aktivitet.

Në këtë konkurrim
Ballkanik  janë të ftuar të marrin pjesë të  artistët e humoristët e
Rajonit të Ballkanit me veprat dhe idete e tyre ,

Tema, “ Buzëqeshje
Ballkanike”  është pagezuar,  se jo rrallë vendet e Ballkanit, kanë
qënë terrene luftrash e keqkuptimesh historike.  Ideja e këtij konkurrimi
kërkon të lerë pas mosmarrëveshjet e të kaluarës , për një Ballkan  paqeje
e miqesie reciproke.

Duke vleresuar vlerat e secilit
vend si pasuri e perbashkët, janë të lirë të marrin pjesë të gjithë
artstët  pjesemarrës  që duhet t’i dërgojnë  deri në 3 punime ,
teknika e lire mbi leter, FormatiA3,A4 Data e fundit e dorëzimit të punëve do
të jetë 20 Prill 2020

Cmimet”  Cmimi pare Niko
Nikolla 500€ Cmimi i dytë Bashkia e qytetit të Pogradecit400€, Cmimi i trete i
Jurise 300€ .

Drejtorja Ekzekutive e Albanian Excellence dhe ideatorja e
ketij projekti,  Flora Nikolla,  duke folur për këtë aktivitet, nënvizoi punën
e madhe krijuese të Niko Nikollës, si shkrimtar në fushën e humorit, publicist
si drejtues i Revistës “Hosteni”, por edhe për punën e madhe për Ballkanin që
ai ka bërë si krijues, lidhur kjo dhe me titullin me te cilin  është pagëzuar edhe kjo bienale e
karikaturës.

“Niko Nikolla, eshte themeluesi  i revistës Ballkan në vitin 1991, por i
njohur dhe per shprehjet e tij që në vitin 1988 bëri xhiron e botës nga Gabrovo
e Bullgarisë nga ku tha :”Ta kthejmë Ballkanin nga fuci bauti në fuci humori” ,
apo edhe  “Në Ballkan mos pyes shumë se
del kushuri edhe më gruan tënde”. Themelimi i këtij konkursi në nder të tij, është
një shtysë jo vetëm për evidentimin e vlerës , por edhe një shtysë më shumë për
zhvillimin e karikaturës në Shqipëri”, tha Flora Nikolla.

Bujar Kapexhiu një përsonalitet shumë dimensional i humorit
në Shqipëri , karikaturist shumë i njohur , anëtar i jurisë së  Bienales së Karikaturës që u shpall sot
përvijoi rëndësinë e madhe që ka organizimi i këtij aktiviteti në zhvillimin
dhe kultivimin e humorit në Shqipëri.

Ai tha se , “Ky aktivitet 
do të jetë  shumë planësh  jo vetëm ne karikaturë por edhe në letërsi, ,
në kinematografi . Poradeci nuk ka vetëm figura të tilla të mëdha  si Mitrushin dhe Lasgushin, por edhe Niko
Nikollën, ndaj vlerësimi i figurës së tij duke e identifikuar me humorin nga
Bashkia e Pogradecit, ka një vlerë shumë të madhe jo vetem për të tashmen por
edhe për të ardhmen.

Ilir Harxhi, regjisor, duke vlerësuar aktivitetin , tha
se  do të mbështese këtë iniciatovë shumë
të rëndësishme duke  pohuar se gjatë
Ditëve të humrit Niko Nikolla, do të kishte rëndësi edhe prezantimi i filmave
shqiptare të humorit, përfshirë edhe filmat e tij  që kanë karakter të theksuar humorit.

Presidenti i jurisë së këtij Konkursi Ballkanik është
karikaturisti me famë botërore , Agim Sulaj, i cili absolutisht ka pranuar të
drejtojë jurinë e këtij konkursi të parë të karikaturës  si dhe të sjelle gjatë këtyre ditëve , një
ekspozitë të tijën personale, me kopertinat e 
revistës Hosteni të krijuara prej tij në kohën kur Sulaj , punonte si
karikatrist në këtë revistë.

“Fillesat e para mbi Ballkanin i trashëgojmë nga i
pazëvëndësueshmi Niko Nikolla , i cili i ka kushtuar Ballkanit shumë shkrime ,
libra e vlera të trashëguara , të cilat në këtë bienale duam ti vizatojmë me
syrin e satirës e humorit “Buzëqeshja që lidh miqësitë”,  është shprehur Sulaj për këtë aktivitet.

Në këtë konkurrim Ballkanik 
janë të ftuar të marrin pjesë të 
artistët e humoristët e Rajonit të Ballkanit me veprat dhe idete e tyre
,

Tema, “ Buzëqeshje Ballkanike”  është pagezuar,  se jo rrallë vendet e Ballkanit, kanë qënë
terrene luftrash e keqkuptimesh historike. 
Ideja e këtij konkurrimi kërkon të lerë pas mosmarrëveshjet e të
kaluarës , për një Ballkan  paqeje e
miqesie reciproke.

Duke vleresuar vlerat e secilit vend si pasuri e perbashkët,
janë të lirë të marrin pjesë të gjithë artstët 
pjesemarrës  që duhet t’i
dërgojnë  deri në 3 punime , teknika e
lire mbi leter, FormatiA3,A4 Data e fundit e dorëzimit të punëve do të jetë 20
Prill 2020

Cmimet”  Cmimi pare
Niko Nikolla 500€ Cmimi i dytë Bashkia e qytetit të Pogradecit400€, Cmimi i
trete i Jurise 300€ .

/aktoretshqiptare.info