Skip to content

Policia turke prish eventin e studentëve LGBTQ, arreston dhjetëra studentë

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Policia në Turqi shkatërroi një paradë krenarie LGBTQ në një nga universitetet më të larta publike të vendit dhe arrestoi të gjithë pjesëmarrësit të premten.

Policia e trazirave hyri në Universitetin Bogaziçi dhe rrethoi dhjetëra studentë që mbanin flamuj ylber dhe bënin thirrje për tolerancë. Ata arrestuan studentët një nga një dhe i futën në autobusët e policisë me duar të lidhura pas tyre.

Një grup i vogël studentësh u përpoqën t’i rezistonin arrestimit.

Qeveria konservatore e presidentit turk Rexhep Tajip Erdogan ka ndaluar paradat LGBTQ që nga viti 2015, duke përmendur shqetësimet e sigurisë, “ndjeshmëritë publike” dhe çështje të tjera. Autoritetet kanë urdhëruar ndalimin e ngjarjeve të tjera LGBTQ gjithashtu.

Studentët dhe stafi i Universitetit Bogaziçi kanë protestuar kundër rektorëve të emëruar nga presidenti i universitetit që nga janari i vitit 2021, duke kërkuar që akademikët të zgjidhen nga anëtarët e fakultetit të mbajnë postin.

Tensionet në universitet u rritën një muaj pas protestave pasi një poster që përshkruan vendin e shenjtë islamik Qabe me flamuj LGBTQ u shfaq në një ekspozitë kampusi.

Ministri i Brendshëm i Turqisë i quajti studentët të përfshirë “devijanë LGBT” dhe dy u arrestuan me akuza për nxitje të urrejtjes dhe fyerje të vlerave fetare.

Presidenti turk Erdogan, i ka ndaluar paradat e komunitetit LGBT që prej vitit 2015.
Burimi: AP News.com

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë