Shtetet e Bashkuara do të etiketojnë fushatën BDS (Bojkot, Joinvestim, Sanksione), e cila mbron izolimin e Izraelit për shkak të qëndrimit të tij ndaj palestinezëve, si “antisemitike”, tha të enjten Sekretari i Shtetit i SHBA Mike Pompeo, duke e quajtur lëvizjen “kancer”.

Uashingtoni do të “trajtojë fushatën globale anti-Izrael të BDS si antisemitike … Ne duam të qëndrojmë pranë të gjithë vendeve të tjera që e kanë njohur lëvizjen BDS si kancer, siç është në të vërtetë”, tha ai në një fjalim të përbashkët me kryeministrin izraelit Benjamin Netanyahu në Jeruzalem.

Fushata BDS është një lëvizje popullore jo e dhunshme qëllimi i së cilës është të krijojë presion ekonomik mbi Izraelin për të siguruar të njëjtat të drejta dhe të drejtën për t’u kthyer tek palestinezët.

Vendbanimet e paligjshme hebreje

Modeluar nga lëvizja anti-aparteid në Afrikën e Jugut, BDS ka frymëzuar njerëz në të gjithë botën për të bojkotuar bizneset dhe institucionet akademike dhe kulturore që kanë lidhje direkte ose indirekte me Izraelin.

Kjo vlen gjithashtu për kompanitë e lidhura me vendbanimet ilegale hebraike, kompanitë që ofrojnë shërbime për okupimin, kompanitë që shfrytëzojnë burimet natyrore të vendeve palestineze dhe ato që përdorin palestinezët si fuqi punëtore të lirë.

Zyra e Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut ka identifikuar më shumë se 200 kompani që janë të lidhura direkt ose indirekt me vendbanime të paligjshme, kryesisht nga Shtetet e Bashkuara, por gjithashtu nga Gjermania dhe Hollanda.

Midis tyre janë kompanitë bankare dhe të turizmit, si dhe kompanitë që operojnë në sektorët e ndërtimit dhe teknologjisë.

Pompeo, i cili është në Izrael si pjesë e turneut të tij të fundit në Lindjen e Mesme si Sekretar Shteti, gjithashtu tha se do të vizitonte Lartësitë Golan, një territor që Izraeli ka pushtuar nga Siria dhe pushtuar në luftën e 1967.

Vizitë në Lartësitë Golan

“Sot do të kem mundësinë të vizitoj Lartësitë Golan,” tha ai në Jeruzalem, dhe kjo deklaratë shënoi një ndryshim në politikën e mëparshme të SHBA mbi këtë temë.

“Njohja e thjeshtë e kësaj pjese të Izraelit ka qenë gjithashtu vendimi i Presidentit Donald Trump i vitit 2019, i cili është historikisht i rëndësishëm dhe që është një njohje e thjeshtë e realitetit.”

Në mars të vitit të kaluar, Trump njohu pushtimin izraelit të Lartësive Golan, kur ai nënshkroi një dekret së bashku me Netanyahun në Shtëpinë e Bardhë.

Masa u dënua nga bashkësia ndërkombëtare, e cila nuk e njeh këtë inisiativë, ndërsa Siria tha se ishte një “sulm i hapur” ndaj sovranitetit të saj.

Pompeo është vendosur të bëhet Sekretari i parë i Shtetit i SHBA që viziton vendbanimet e paligjshme izraelite në Bregun Perëndimor të okupuar.

loading...