Qipriotët turq zgjedhin një president të ri në raundin e dytë të zgjedhjeve sot.

Pas konfliktit për të drejtën për të shfrytëzuar lëndët djegëse fosile në ujërat mesdhetare lindore midis Turqisë dhe Greqisë, fushata zgjedhore midis dy udhëheqësve kryesorë politikë dhe shefave qipriotë turq, veteranëve dhe presidentit të tanishëm Mustafa Akinci, 72 vjeç, të cilët kundërshtojnë dominimin e plotë të Ankarasë, është intensifikuar, pasi kundërshtari i tij Ersin Tatar, 60 vjeç, mbron harmonizimin e plotë me politikën zyrtare turke.

Vendi i njohur ndërkombëtarisht është Qipro, i cili ndodhet në pjesën jugore greke të ishullit.

Pjesa greke e Qipros është një anëtare e BE, ndërsa vetëm Turqia ka njohur shtetin turk qipriot në veri të këtij ishulli mesdhetar të ndarë.

Ndarja midis turqve qipriotë në ata që dëshirojnë të kenë një shkallë më të madhe të autonomisë në vendimmarrje dhe mbrojnë ndikimin e moderuar turk dhe ata që do të donin t’i bindeshin plotësisht vullnetit të Ankarasë është thelluar më shumë se kurrë, raporton AP.

Prova e parë për presidentin e ri turk qipriot do të jetë një takim me grekët qipriotë dhe përfaqësuesit e tre vendeve “garantuese” për Qipron – Greqinë, Turqinë dhe Britaninë e Madhe, të njoftuar nga sekretari i Përgjithshëm i KB Antonio Guterres me synimin për të filluar bisedimet e paqes së vdekur.

Akinci beson se federata është modeli i vetëm i mundshëm për paqen në ishull, ndërsa rivali i tij Tatar beson se federata nuk është një zgjidhje e mirë, por një marrëveshje model midis dy shteteve të pavarura, të propozuar nga Ankaraja.