Guinea Ekuatoriale voton të dielën në zgjedhjet e përgjithshme në të cilat presidenti Teodoro Obiang Nguema, presidenti më jetëgjatë në botë, pritet të zgjasë sundimin e tij 43-vjeçar.

Më shumë se 400,000 njerëz janë të regjistruar për të votuar në vendin me rreth 1.5 milionë banorë. Votuesit gjithashtu do të votojnë për të zgjedhur 100 anëtarë të parlamentit për dhomën e ulët, 55 nga 70 senatorë të vendit dhe kryebashkiakë lokalë, raporton Reuters.

Vëzhguesit nuk presin surpriza; 80-vjeçari Obiang është zgjedhur gjithmonë me më shumë se 90 për qind të votave në zgjedhje, drejtësia e të cilave është vënë në pikëpyetje nga vëzhguesit ndërkombëtarë me ankesa të gjata nga grupet e të drejtave të njeriut për mungesën e lirisë politike. .

Obiang po lufton për një mandat të gjashtë me dy kundërshtarë – Buenaventura Monsuy Asumu, i cili konkurron kundër Obiang për herë të gjashtë dhe Andrés Eson Ondo, i cili kandidon për herë të parë.

“Zgjedhjet presidenciale janë plotësisht pa pasiguri,” tha Maja Bovcon, analiste e lartë për Afrikën në firmën e inteligjencës në rrezik Verisk Maplecroft.

Mbyllja e kufijve dhe ngacmimet dhe arrestimet e mbështetësve të opozitës, tha ajo, hapin rrugën për zgjatjen e sundimit 43-vjeçar të Obiang.

Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Evropian kërkuan zgjedhje të lira dhe të ndershme në deklarata të veçanta dhe shprehën shqetësimin për raportet e ngacmimeve dhe frikësimit të përfaqësuesve të opozitës dhe shoqërisë civile.

Qeveria i hodhi poshtë raportet, duke i quajtur ato ndërhyrje në procesin e saj zgjedhor.