Viktimat e të shtënave në një bazë ushtarake në shtetin amerikan të Floridas dhe familjet e tyre po padisin Arabinë Saudite, duke pretenduar se vendi e dinte që sulmuesi ishte radikalizuar dhe se ajo mund të kishte parandaluar vrasjet.

Padia u ngrit të hënën në North District të Florida, në emër të familjeve të tre personave të vrarë dhe 13 të plagosur, përfshirë deputetët e sherifit.

Mohammed Saeed Alshamrani, një kadet saudit i cili po stërvitej në Aeroportin Pensacola, vrau tre marinarë amerikanë në një të shtënë në 6 dhjetor 2019.

Procedimi gjyqësor u ngrit nëntë muaj pasi zyrtarët amerikanë zbuluan se Alshamrani kishte komunikuar me operativët e al-Kaida-n në lidhje me planet dhe taktikat, në javët para sulmit dhe se ai ishte radikalizuar para se të vinte në trajnim në Shtetet e Bashkuara.

Procesi gjyqësor pretendon se Arabia Saudite dinte për lidhjet e Alshamranit me al-Kaida-n, se ai ishte radikal dhe se nuk e monitoronte atë.

Shtohet se kadetët e tjerë sauditë nga baza gjithashtu dinin për planet e tij për sulmin, por që ata nuk bënë asgjë për ta parandaluar.

Ai u tha kolegëve të tij sauditë në një mbrëmje një natë para sulmit se kishte planifikuar një të shtënë, por në vend që ta raportonin, ata raportuan në mëngjes se ishin të sëmurë. Njëri po filmonte të shtënat ndërsa qëndronte pranë ndërtesës, dhe dy po shikonin nga një makinë afër.

“Askush nga kadetët e Forcave Ajrore Saudite nuk raportoi sjelljen e Al-Shamrani ose nuk u përpoq ta ndalonte atë. Sepse ata e mbështetën atë”, thuhet në proces gjyqësor.

“Al-Shamrani është një ‘Kalë Troje’ i dërguar nga vendi i tij, Mbretëria e Arabisë Saudite dhe përfaqësuesi i tij në Gadishullin Arabik, Al-Kaeda, në bazën ajrore detare Pensacola për trajnim në bazë të një programi për të shitur armë amerikane me vlerë miliarda dollarë në Arabinë Saudite,” shtohet më tej.

Një muaj pas të shtënave, avokati i atëhershëm amerikan William Barr njoftoi se 21 kadetë sauditë ishin kthyer në shtëpi.

Procesi gjyqësor kërkon kompensim monetar nga Arabia Saudite.