Presidenti i Maqedonisë Veriore, Stevo Pendarovski, thotë se ai ka një kuptim të çështjeve të brendshme dhe proceseve në Bashkimin Evropian, por që vendet anëtare të BE-së duhet të kuptojnë që Ballkani Perëndimor nuk duhet të lihet anash, sepse është pjesë e Evropës, natyrshëm i përket BE-së dhe priret të ndajë vlera familjet evropiane.

Në një intervistë dhënë së fundi, Pendarovski tha se shpresonte që metodologjia e zgjerimit të BE-së të miratohet sa më shpejt që të jetë e mundur, pasi ai besonte se kjo do të rezultojë në një datë të vendimmarrjes më të shpejtë për fillimin e negociatave para-pranuese për Maqedoninë Veriore.

Ai vuri në dukje se më shumë se dy të tretat e popullsisë së vendit të tij janë në favor të anëtarësimit në BE, por paralajmëroi se “nëse pasiguria vazhdon, mbështetja mund të bjerë, gjë që gjithashtu mund të ndikojë në zbatimin e planit të reformës në BE”.

Ai shtoi se ekziston një vetëdije sekishte pikëpamje të ndryshme për çështje të ndryshme në Union, si një bashkësi e shteteve sovrane, dhe vlerësoi se ishte normale të zhvillohej një debat i brendshëm.

I pyetur nëse ai beson se të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor janë në të njëjtën rrëmujë pas vetos franceze, pavarësisht se për çfarë kanë negociuar Serbia dhe Mali i Zi, ai tha se “Mali i Zi dhe Serbia kanë negociuar për disa vjet, Maqedonia Veriore dhe Shqipëria kanë pritur për një datë fillimi, dhe se Bosnja dhe Hercegovina dhe Kosova nuk përmenden fare”.

Ai e vlerësoi zgjerimin si një mjet efektiv për transformimin, demokratizimin dhe prosperitetin e vendeve fqinje dhe të ashtuquajturin bllok Lindor, duke përfunduar kështu procesin e zgjerimit me integrimin e Ballkanit Perëndimor.

Pendarovski thotë se ishte tronditëse për Maqedoninë Veriore që ajo nuk mori një datë për të filluar negociatat, duke thënë se vendit të tij e meritonte t’i jepej një datë për të demonstruar aftësi dhe vlera demokratike, ose për të zgjidhur problemet me fqinjët që bllokuan rrugën e saj Euro-Atlantike.

 

 

 

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re