Skip to content

Probleme të reja në kontinent në zëvëndësimin e gazit rus

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Prodhuesi amerikan i gazit të lëngshëm Freeport LNG ka raportuar se impianti i tij i dëmtuar nga shpërthimi në Teksas do të rifillojë funksionimin vetëm në shtator, duke njoftuar probleme të reja për Evropën që kërkon një zëvendësim për gazin rus.

Fabrika përbën një të pestën e eksporteve të LNG-së në SHBA dhe është një furnizues kryesor për blerësit evropianë në kërkim të burimeve alternative të furnizimit, shkruan Reuters.

Shpërthimi i tubacionit nën presion të tepruar shkaktoi një zjarr më 8 qershor, kështu që puna në uzinën e Quintana u pezullua, tha kompania, duke shtuar se fabrikat e përpunimit nuk u dëmtuan.

Impianti do të vazhdojë të funksionojë në shtator, por në masë të kufizuar, theksuan ata, duke shtuar se pritet të kthehet në kapacitet të plotë deri në fund të vitit.

Fabrika Freeport lëngëzon rreth gjashtë milionë metra kub gaz natyror në ditë dhe ka funksionuar pothuajse me kapacitet të plotë muajt e fundit, sipas firmës konsulente Rystad Energy.

Rreth 3.3 milionë metra kub kanë shkuar në Evropë që nga maji, krahasuar me 2.3 milionë në mars, raportoi Rystad.

Çmimet e gazit natyror kanë rënë në SHBA dhe janë rritur në Evropë për shkak të lajmeve për një mbyllje të zgjatur.

Freeport tha se riparimi i zgjatur do të nënkuptonte 40 dërgesa të humbura, tre herë më shumë se sa vlerësuan javën e kaluar.

“Kur bëhet fjalë për rajonet, ne presim që incidenti do të godasë më rëndë Evropën,” tha Rystad Energy.

Rreth 70 për qind e eksporteve të Freeport në muajt e fundit kanë shkuar në BE dhe MB, me Francën, Turqinë dhe Holandën ndër importuesit më të mëdhenj këtë vit.

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë