Sanksionet e njëanshme të vendosura nga Shtetet e Bashkuara kanë dëmtuar ekonominë iraniane me 1000 miliardë dollarë dhe Teherani pret kompensim për këtë, tha ministri i Jashtëm iranian Mohammad Javid Zarif.

Ai theksoi të dielën se, pasi Shtetet e Bashkuara të veprojnë për të rinovuar marrëveshjen bërthamore të Iranit 2015 me fuqitë botërore përmes heqjes së sanksioneve, Teherani do të dëshirojë të negociojë dëmin që ka pësuar.

“Kur të takohemi, ne do të ngremë çështjen e kompensimit, qoftë në formën e pagesave, investimeve apo ndonjë forme masash që do të parandalonin përsëritjen e asaj që bëri Trump,” tha Zarif për stacionin televiziv iranian PressTV.

Trump në mënyrë të njëanshme braktisi marrëveshjen bërthamore të vitit 2018 dhe vendosi sanksione të ashpra që ishin në shënjestër ndaj të gjithë sektorëve të ekonomisë iraniane.

Vendimi i Iranit për t’i dhënë fund inspektimeve të Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike (IAEA) nga 23 shkurti nuk do të thotë braktisje e marrëveshjes bërthamore 2015, por Shtetet e Bashkuara duhet të heqin ende sanksionet ndaj Teheranit për të shpëtuar paktin, tha Zarif të dielën.

Ai kritikoi administratën e Presidentit Joe Biden, duke thënë se ai ndjek të njëjtën politikë të presionit maksimal si paraardhësi i tij Trump, raporton Reuters.

“Të gjithë hapat tanë (për të shkelur marrëveshjen) janë të kthyeshëm … Shtetet e Bashkuara duhet të kthehen në zgjidhje dhe të heqin të gjitha sanksionet,” tha Zarif.

“Shtetet e Bashkuara janë të varura nga sanksionet, por ata duhet të dinë se Irani nuk do të dorëzohet ndaj presionit.”

Administrata e Biden njoftoi të enjten se është e gatshme të flasë me Teheranin në lidhje me kthimin e të dy vendeve në marrëveshjen bërthamore të vitit 2015, e cila kërkon të parandalojë Iranin nga blerja e armëve bërthamore në këmbim të heqjes së shumicës së sanksioneve ndërkombëtare.