Revista Amerikane Foreign Policy publikoi një artikull ku thuhej se administrata e Presidentit të SHBA Joe Biden, e cila po punon për të rivendosur ndikimin e SHBA në botë, nuk duhet të shikojë në opsionet e konsumuara të përqendruara në mbrojtjen ose sigurimin e furnizimeve të naftës, por në vend të kësaj të përqendrohet te domosdoshmëria e investimit në kapital njerëzor që është provuar se përmirëson kushtet e jetesës së njerëzve dhe forcon besimin e tyre në Shtetet e Bashkuara.

Autorët e artikullit, Maya Kahwagi, një mjeke amerikane me prejardhje libaneze dhe Kermit Jones, një mjek ushtarak amerikan, besojnë se pandemia COVID është një mundësi për Presidentin Biden për të ndihmuar rajonin e Lindjes së Mesme të bëjë përparimin e nevojshëm dhe të bëhet një qendra e teknologjisë shëndetësore.

Administratat e njëpasnjëshme të SHBA-së kanë provuar shumë politika të ndryshme në Lindjen e Mesme dhe shumë prej tyre kanë përkeqësuar situatën në rajon. Prandaj, ka ardhur koha për një qasje më njerëzore dhe praktike, besojnë autorët e tekstit.

Investimi në kujdesin shëndetësor

Investimet strategjike në sistemin shëndetësor dhe shëndetin e popullatës, thuhet në artikull, janë ndër investimet që janë provuar të suksesshme. Pra, nëse Biden është serioz në lidhje me parullën “rindërtim më i mirë”, ai duhet të përdorë kaosin e shkaktuar nga pandemia për të forcuar “stetoskopin” e diplomacisë, i cili do të ndihmonte më mirë Lindjen e Mesme dhe botën.

Sipas autorëve, Uashingtoni mund të ndihmojë në kapërcimin e hendekut të kujdesit shëndetësor midis vendeve fqinje në Lindjen e Mesme. Ajo gjithashtu mund të ndihmojë këto vende të përmirësojnë komunikimin shëndetësor dhe shkëmbimin e të dhënave shëndetësore.

Artikulli shpjegon se demokracitë perëndimore kanë investuar miliarda dollarë në Lindjen e Mesme për dekada për programe të ndryshme të zhvillimit civil dhe ushtarak, ndërsa ndihma e SHBA para sulmeve të 11 shtatorit 2001 u përqëndrua në qeverisjen e mirë dhe marrëdhëniet midis Izraelit dhe fqinjëve të tij arabë.

Pas këtyre sulmeve, shumica e shpenzimeve të SHBA në rajon janë drejtuar në Irak dhe Levant për të kundërshtuar kërcënimet e drejtpërdrejta ushtarake ndaj interesave të SHBA. Përkundër gjithë kësaj, situata në rajon mbetet e paqëndrueshme dhe Iraku pësoi rënien më të dobët ekonomike në vitin 2020. Gjithashtu, pandemia ka përkeqësuar krizën e monedhës libaneze, duke çuar në një dobësim të shërbimeve shëndetësore dhe rritjen e pabarazisë ekonomike.

Rishikimi i ndihmës për rajonin

Kahwagi dhe Jones besojnë se ka ardhur koha që Shtetet e Bashkuara të rishikojnë ndihmën e tyre për rajonin. Siç tregojnë shumë studime, lloje të caktuara të ndihmës strategjike jo-ushtarake – veçanërisht ato që ulin pabarazinë ekonomike, të tilla si arsimi dhe investimet në shëndetin publik – mund të rrisin prodhimin ekonomik të një vendi, të përmirësojnë statusin e tij shëndetësor dhe të zvogëlojnë rrezikun e konfliktit.

Prandaj, administrata e Biden duhet të përpiqet të përmirësojë marrëdhëniet midis Shteteve të Bashkuara dhe Lindjes së Mesme përmes një diplomacie “stetoskop” që përqendrohet në përmirësimin e kujdesit shëndetësor në vendet në rajon, shkruan Foreign Policy.