Shumë OJQ dhe viktima të ligjit “separatist” dhe mbrojtës të të drejtave të njeriut u mblodhën në Francë për të protestuar kundër Islamofobisë në vend.

Një numër i madh njerëzish u mblodhën pranë Sheshit Trocadero në Paris për të shprehur pakënaqësinë me projektligjin “Parimet e Fuqizimit të Respektit për Vlerat Republikane”, i cili ata besojnë se diskriminon muslimanët.

Një nga të pranishmet ishte Hanane Loukili, një nga viktimat e Islamofobisë në Francë.

Duke deklaruar se shkolla e saj u mbyll në 18 nëntor 2020, me shpjegimin se nuk mund të plotësonte kushtet e sigurisë, ajo tha:

“Kishte një inspektim dy here: ne zbuluam ishim të shënuar nga separatizmi,” tha Loukili.

Ajo theksoi se qeveria po përpiqet të krijojë një bazë të ligjshme për diskriminimin me një projekt-ligj të njohur si separatist.

Një student i Keltoum nga një shkollë që ishte mbyllur tha që të drejtat e tyre për arsim nuk u morën parasysh. Keltouma tha se studentët kishin shumë vështirësi në gjetjen e shkollave të reja.

Olivia Zemor, presidente e shoqatës pro-palestineze EuroPalestine, tha se kjo metodë të kujton politikën izraelite ndaj palestinezëve.

Studentja Hadjar deklaroi se si studente ajo ishte viktimë e diskriminimit.

“Jeta ime është formuar nga vendimet shtypëse që kur isha fëmijë. Për shembull, si një person me shami në arsim dhe në zgjedhjen e karrierës, nuk mund të marr vendime përveç në fusha të caktuara,” tha Hadjar.

Ai ka frikë se një ditë “ai nuk do të jetë në gjendje të largohet nga shtëpia e tij sepse është e veshur me hixhab”.

Lidhur me projektligjin, Fairouz Elaribi tha: “Eshtë një ligj islamofobik. Ajo është e përbërë vetëm pro dhe kundër muslimanëve. Ka diskriminim ndaj muslimanëve”.

Ratiba Meddas tha se ligji është diskriminues ndaj muslimanëve.

“Unë jam francez dhe muslimane. Unë kam të drejta këtu si gjithë të tjerët, nuk dua të më hiqen ato të drejta. Ata na margjinalizojnë. Kjo na frikëson,” tha Meddas.