Infektimi po i afrohej gjithnjë e më shumë shtëpisë së tyre. Virusi Corona ka infektuar miqtë e tyre, shumicën e kolegëve, dhe ndonjëherë fëmijët ose gjyshërit e tyre. Dukej se ishte çështje kohe para se lumturia të largohej edhe nga ata që ende nuk e kishin “marrë” virusin. Por disa njerëz kanë arritur të kalojnë të padëmtuar përmes valëve të shumta të infeksioneve, edhe në kohën e varianteve më ngjitëse. Koronavirusi i kurseu në dy vite pandemike, të paktën sipas njohurive të tyre, shkruan dpa.

Disa mendojnë se kjo është për shkak se ata kanë respektuar rreptësisht masat e përshkruara për të parandaluar infeksionin. Të tjerët se ishin thjesht me fat. Të tjerë pyesin nëse infeksioni i tyre ishte asimptomatik, veçanërisht në fillim kur testimi nuk ishte i përhapur.

Nuk ka asnjë arsye të vetme dhe përfundimtare për të shpjeguar pse dikush nuk u infektua. Arsyeja është ndoshta një kombinim faktorësh.

“Shumë hipoteza duken të besueshme,” tha Leif Erik Sander, kreu i Departamentit të Sëmundjeve Infektive dhe Respiratore në Spitalin Charite të Berlinit.

Para së gjithash, është e rëndësishme të kihet parasysh se një numër i madh i infeksioneve me koronavirus kalojnë plotësisht ose kryesisht pa u vënë re.

Gjenet dhe grupin e gjakut

Në një meta-analizë të botuar në revistën JAMA, autorët shkruan se afërsisht 40 përqind e njerëzve me një diagnozë të konfirmuar të COVID në kohën e testimit ishin asimptomatikë. Shifra bazohet në 95 studime ndërkombëtare që përfshijnë afro 30 milionë njerëz.

Frekuenca e testimit padyshim luan një rol në zbulimin e infeksioneve. Nëse një person nuk testohet rregullisht, ka më shumë gjasa që ai të mos ishte në dijeni të infeksionit potencialisht të lehtë.

Dhe gjenet mund të luajnë një rol nëse dikush infektohet, thotë Ulf Dittmer, drejtor i Institutit të Virologjisë në Spitalin Universitar Essen.

“Ka njerëz që janë më të ndjeshëm ndaj malaries apo HIV për shkak të karakteristikave të tyre gjenetike. Në një farë mase, kjo është gjithashtu e vërtetë për Sars-CoV-2,” tha Dittmer. Ai shton se e njëjta gjë vlen edhe për grupin e gjakut, i cili ndikon jo vetëm në ashpërsinë e sëmundjes, por edhe në ndjeshmërinë ndaj virusit.

Përveç kësaj, mbrojtja e ofruar nga vaksina shpesh nënvlerësohet. Dhe megjithëse nivelet e antitrupave bien me kalimin e kohës, ato qëndrojnë mjaftueshëm të larta për muaj të tërë, gjë që, thotë Sander, redukton numrin e infeksioneve.

Dittmer shton se një nëngrup i veçantë i antitrupave është gjetur se ofron mbrojtje veçanërisht të mirë kundër infeksionit me koronavirus. “Matja e nivelit të tyre është e shtrenjtë dhe e ndërlikuar, ndaj nuk kryhet. Kështu që nuk mund ta dish nëse dikush i ka apo jo”, tha ai.

Rrethanat apo rastësitë

Një fenomen tjetër që vlen të përmendet është fakti se disa ditë pas infektimit me një patogjen, njerëzit zakonisht janë më pak të ndjeshëm ndaj infeksionit me të tjerët. Me fjalë të tjera, ftohja e zakonshme mund t’ju mbrojë nga koronavirusi për një kohë.

“Kjo është pjesërisht për shkak të interferonit, një proteinë mbrojtëse në mukozën që zvogëlon ndjeshmërinë ndaj Sars-CoV-2 në atë periudhë kohore,” tha Sander.

Në disa njerëz, sistemi imunitar arrin të largojë virusin nga trupi shumë shpejt.

“Një studim suedez gjeti qeliza T (një lloj i qelizave të bardha të gjakut që është pjesë e sistemit imunitar) te njerëzit që nuk ishin pozitivë pas kontaktit të ngushtë me anëtarët e familjes së infektuar. Kjo është një shenjë se sistemi i tyre imunitar është ‘marrë’ me virusin Sars CoV-2, megjithëse kjo nuk mund të zbulohej gjithmonë”, tha Sander.

Dhe çfarë mund të konkludohet? Ndoshta e keni pasur virusin pa e ditur, ndoshta keni përfituar nga disa rrethana të përkohshme ose disa faktorë gjenetikë ose thjesht fat i çmendur.

“Asnjë nga këto nuk do të thotë se jeni përgjithmonë i sigurt. Një variant i ri i virusit korona ose rrethanat e ndryshuara mund ta ndryshojnë plotësisht atë,” paralajmëroi Sander. /tesheshi.com/

 

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re