Skip to content

“Pse djali yt është aq budalla”, e pyeti mbreti… Predikuesi uli kokën, dhe u kthye të nesërmen me të birin!

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Një herë në një mbretëri, gjendej një Predikues i cili ishte i famshëm për zgjuarsinë dhe mençurinë e tij.

Një ditë, Mbreti e ftoi predikuesin në oborrin e tij. Kur predikuesi arriti në oborrin e Mbretit, ata patën diskutime të thella për shumë tema. Kur ai ishte gati të largohej, Mbreti i tha: “Mjeshtër, nëse më lejoni, dua t’ju pyes një gjë.”

Predikuesi u përgjigj: “Sigurisht”.

Mbreti: “Ti je kaq inteligjent, atëherë pse djali yt është kaq budalla?”

Kur e dëgjoi këtë, Prifti u ndje keq dhe pyeti: “Pse po e thua këtë?”

Mbreti u përgjigj: “Sepse djali yt nuk e di se çfarë është më e vlefshme midis arit dhe argjendit”.

Me të dëgjuar këtë, të gjithë oborrtarët filluan të qeshin, duke parë këtë Predikues si u ndje i fyer, por u kthye në shtëpinë e tij pa thënë asgjë.

Kur e dëgjoi këtë, Predikuesi tha: “Bir, kur e di që ari është më i vlefshëm, atëherë pse tregohesh budalla në sytë e tyre? Sot më është dashur të ndihem i poshtëruar për shkak të kësaj.”

I biri qeshi dhe tha: “Baba, eja brenda. Unë do t’ju tregoj arsyen.”

Predikuesi pyeti: “Më thuaj, çfarë është më e vlefshme midis arit dhe argjendit?”

Biri u përgjigj: “Ari është më i vlefshëm”.

Pasi dëgjoi përgjigjen e djalit të tij. Predikuesi e pyeti. “Ju keni dhënë përgjigje të saktë. Atëherë, pse mbreti të quan budalla dhe të thotë se nuk ia di vlerën arit apo argjendit”.

Duke dëgjuar të atin, djali e kuptoi të gjithë çështjen.

Ai i tha babait të tij: “baba, ndonjëherë mbreti kalon kohë me disa nga oborrtarët e tij jashtë pallatit. Ata bëjnë marrëveshje që të ulen në anë të rrugës nga e cila unë shkoj në shkollë çdo mëngjes. Ka njerëz të ditur dhe inteligjentë që ulen dhe diskutojnë tema të ndryshme.

Duke më parë që po shkoja prej andej, një ditë mbreti më thirri dhe mbante një monedhë ari në njërën dorë dhe një monedhë argjendi në njërën dorë dhe më tha – Merre atë që është me vlerë për ty dhe mund ta ruash atë monedhë. Unë mora monedhë argjendi.

Tani sa herë që mbreti më shihte të kaloja, më thërriste për të bërë të njëjtën pyetje. Çdo herë do të zgjidhja monedhë argjendi. Duke bërë kështu, ata më përqeshin dhe qeshin me mua dhe unë ikja në heshtje që andej.”

Ai e mori të atin në dhomën e brendshme dhe aty ishte një kuti e mbajtur në një cep. Ai e hapi atë kuti dhe ia tregoi. Predikuesi u befasua kur pa se ishte mbushur me monedha argjendi.

Predikuesi pyeti: “Bir, nga erdhi e gjithë kjo pasuri?”

I biri u përgjigj: “Baba! Është bërë e zakonshme që mbreti të më ndalojë dhe ta bëjë atë pyetje me monedha ari dhe argjendi në duar. Sa herë që ata luajnë këtë lojë me mua, unë zgjedh një monedhë argjendi dhe mund ta marr me vete në shtëpi.

Kjo kuti është e mbushur me të njëjtat monedha argjendi. Nëse do të merrja monedhë ari, kjo lojë do të kish përfunduar që ditën e parë. Kjo është arsyeja pse unë kurrë nuk marr monedhë ari. Ata jetonin me pandehmën se talleshin me mua, ndërkohë unë fitoja monedha argjendi çdo ditë.”

Predikuesi e kuptoi, por donte që të tjerët ta dinin se djali i tij nuk është budalla. Të nesërmen, ai shkoi në oborrin e mbretit me djalin e tij dhe i tha atij gjithçka.

Pasi mësoi gjithçka, Mbreti ishte i lumtur të mësonte për zgjuarsinë e djalit. Porosi një kuti plot me monedha ari dhe ia dha djalit dhe i tha: “Ti je dijetar i vërtetë”.

Mësimi:

Asnjëherë mos e shfaqni potencialin tuaj para kohe. Kur të vijë koha, e gjithë bota do ta dijë se sa i fuqishëm jeni. Atë ditë ju do të shkëlqeni dhe e gjithë bota do t’ju respektojë.

/shkollaesuksesit.com

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë