Sipas të dhënave nga Byroja e Statistikave të Izraelit, të raportuara nga gazeta ekonomike izraelite Globes, lufta në Gaza bëri që çmimet e banesave në Izrael të rriteshin me 3.6 për qind midis nëntorit 2023 dhe marsit 2024, pasi ranë 2.5 për qind në dhjetë muajt para kësaj periudhe.

Çmimi mesatar i një apartamenti në Izrael në tremujorin e parë të vitit 2024 arriti në 2.23 milionë shekelë (539,000 dollarë), pas rënies së çmimit që goditi tregun në tre tremujorët e parë të 2023.

Popullariteti i apartamenteve të reja

Numri i transaksioneve të pasurive të paluajtshme rezidenciale në tre tremujorët e parë të 2023 ishte rreth 6,000 apartamente në muaj, sipas Byrosë Qendrore të Statistikave të Izraelit, një nivel i ulët që Izraeli nuk e ka parë në të paktën 20 vjet.

Kërkesa e reduktuar për apartamente të reja u ndal nga ofertat e investitorëve pasi interesi për to filloi të rritet, ndërkohë që blerja e apartamenteve të vjetra vazhdoi të ulet dhe çmimet e apartamenteve të reja të rriten.

Sipas gazetës, nëse çmimi mesatar i një apartamenti të ri në tremujorin e parë të 2023 ishte 2.07 milionë shekelë (550,000 dollarë), ai tejkaloi 2,1 milionë shekel (558,000 dollarë) në tremujorin e dytë dhe të tretë.

Gazeta thekson se gjithçka ka ndryshuar që nga nëntori i vitit 2023, përfshirë edhe çmimet mesatare të apartamenteve dhe është bërë e qartë se trendi nuk është ndryshuar nga ofertat, por nga lufta në Gaza.

Ndikimi i luftës

Lufta në Gaza ka kontribuar drejtpërdrejt në faktin se pjesa e apartamenteve të reja të blera aktualisht arrin rreth gjysmën e totalit të transaksioneve në treg, për herë të parë që nga pandemia Covid-19 në 2020, kur motivimi për blerjen e apartamenteve të reja ishte për shkak të nevojës për të punuar nga shtëpia dhe hapësirës shtesë. Duheshin apartamente më të mëdha dhe më të bollshme që do ta bënin më të lehtë qëndrimin në shtëpi gjatë periudhave më të gjata të izolimit.

Gjatë luftës, nevoja për strehim të sigurt në shtëpi u rrit ndjeshëm, dhe vetëm për banesa të reja dhe të përdorura të ndërtuara në 20 vitet e fundit, sepse banesat e ndërtuara në vitet 1990 ishin më të vogla dhe të pasigurta.

Numri i apartamenteve të reja të blera në tremujorin e parë të këtij viti është rritur me 40 për qind, ndërsa numri i apartamenteve të vjetra është rritur me vetëm gjashtë për qind.

Kjo reflekton kërkesën e blerësve për apartamente të ndërtuara relativisht kohët e fundit dhe vështirësitë në rritje që hasin pronarët e apartamenteve të vjetra për shitjen e tyre.

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re