Një nga gjërat e para që vizitorët në Japoni vërejnë është se sa pastërti ka kudo – dhe zor se gjeni ndonjë kosh për mbeturina apo pastrues në rrugë. Cili është sekreti që fshihet pas kësaj?

Studentët ulen në karriget dhe tavolinat e tyre, të etur për t’u kthyer në shtëpi pas një dite tjetër të gjatë me shtatë orë 50-minutëshe. Ata dëgjojnë me durim ndërsa mësuesi i tyre bën disa njoftime rreth orarit të së nesërmes. Pastaj, si çdo ditë, fjalët e fundit të mësuesit: “Në rregull atëhere, lista e pastrimit për sot. Reshti i parë dhe i dytë do të pastrojnë klasën. Rreshti i tretë dhe i katërt, korridorin dhe shkallët. Dhe rreshti i pestë do të pastrojë tualetet ”.

Disa rënkime lindin nga rreshti i pestë, por fëmijët ngrihen në këmbë, rrëmbejnë fshesat, lecakt dhe kovat nga dollapi në pjesën e prapme të klasës dhe shkojnë të pastrojnë. Skena të ngjashme ndodhin në shkolla në të gjithë vendin.

Shumica e vizitorëve për herë të parë në Japoni janë të mahnitur se sa i pastër është vendi. Atëherë ata vërejnë mungesën e koshave për mbeturina. Dhe spastruesit e rrugës. Kështu që habiten edhe më shumë: si qëndron Japonia kaq e pastër?

Përgjigja e lehtë është se vetë banorët e mbajnë atë të pastër.

“Për 12 vjet të jetës shkollore, nga shkolla fillore deri në shkollë të mesme, koha e pastrimit është pjesë e orarit të përditshëm të studentëve,” tha Maiko Awane, asistent drejtor i zyrës së qeverisë prefekturale Hiroshima në Tokio.

Në jetën tonë në shtëpi, prindërit na mësojnë se është keq për ne që të mos i ruajmë gjërat tona dhe hapësirën tonë.”

Duke e përfshirë këtë element të vetëdijës shoqërore në kurrikulën shkollore i ndihmon fëmijët të zhvillojnë vetëdijen dhe krenarinë për rrethinën e tyre. Kush dëshiron të ndotet ose të dëmtojë një shkollë që ata duhet ta pastrojnë vetë?

“Ndonjëherë nuk doja ta pastroja shkollën,” kujtoi përkthyesja e pavarur Chika Hayashi, “por unë pranoja sepse ishte pjesë e rutinës sonë. Unë mendoj se të pastrosh shkollën është një gjë shumë e mirë sepse mësojmë se është e rëndësishme për ne të marrim përgjegjësinë për pastrimin e gjërave dhe vendeve që përdorim. “

Kur mbërrijnë në shkollë, studentët lënë këpucët e tyre në dollapë dhe ndërrohen në dhomat e zhveshjes. Edhe në shtëpi, njerëzit i lënë këpucët e tyre në hyrje. Edhe punëtorët që vijnë në shtëpinë tuaj do të heqin këpucët.

Dhe ndërsa nxënësit e shkollës rriten, koncepti i tyre për atë që përbën hapësirën e tyre shtrihet përtej klasës për të përfshirë lagjen e tyre, qytetin e tyre dhe vendin e tyre.

Disa shembuj të pastërtisë ekstreme japoneze janë bërë virale, si rituali i pastrimit shtatë minutash të trenave Shinkansen që është bërë një tërheqje turistike në vetvete.

Edhe mbështetësit e futbollit të Japonisë janë të vetëdijshëm për pastërtinë. Në turnetë e futbollit të Kupës së Botës në Brazil (2014) dhe Rusi (2018), tifozët e ekipit kombëtar mahnitën botën duke qëndruar pas ndeshjes për të mbledhur mbeturinat në stadium.

Lojtarët gjithashtu i lanë dhomën e tyre të zhveshjes në gjendje të përkryer. “Çfarë shembulli për të gjitha skuadrat!” Tha koordinatori i përgjithshëm i FIFA-s, Priscilla Janssens.

Ne japonezët jemi shumë të ndjeshëm për reputacionin tonë në sytë e të tjerëve,” tha Awane. “Ne nuk duam që të tjerët të mendojnë se jemi njerëz të këqij që nuk kanë arsimim të mjaftueshëm ose edukim për të pastruar gjërat.”

Skena të ngjashme shpalosen në festivalet muzikore japoneze. Në festivalin Fuji Rock, festivali më i madh dhe më i vjetër në Japoni, fansat i mbajnë mbeturinat e tyre me vete derisa të gjejnë një kosh. Duhanpirësit udhëzohen të sjellin një tavolinë të lëvizshme dhe ‘të përmbahen nga pirja e duhanit aty ku tymi juaj mund të prekë njerëzit e tjerë’, sipas faqes së internetit të festivalit.

Sa e ndryshme me festivalin Woodstock të vitit 1969, ku Jimi Hendrix performoi para një pjesë të vogël të njerëzve në mes të një morie plehash.

Shembuj të vetëdijes sociale janë të shumta në jetën e përditshme. Rreth orës 08:00, për shembull, punonjësit e zyrave dhe stafi i dyqaneve pastrojnë rrugët përreth vendit të tyre të punës. Fëmijët dalin vullnetarë për pastrimin mujor të komunitetit, duke marrë mbeturina nga rrugët afër shkollës së tyre. Lagjet gjithashtu mbajnë evente të rregullta për pastrimin e rrugëve. Jo se ka shumë për të pastruar, sepse njerëzit i marrin mbeturinat në shtëpi.

Edhe kartëmonedhat dalin nga ATM-ja aq të astra sa një këmishë e tharë në fllad. Sidoqoftë, paratë ndoten, kjo është arsyeja pse nuk i vendosin kurrë direkt në dorën e dikujt. Në dyqane, hotele dhe madje edhe në taksi, do të shihni një tabaka të vogël për të vendosur paratë. Personi tjetër i mbledh ato më pas.

Papastërtia e padukshme – mikrobet dhe bakteret – janë një tjetër burim shqetësimi. Kur njerëzit ftohen ose sëmuren nga gripi, ata mbajnë maska ​​kirurgjikale për të shmangur infektimin e njerëzve të tjerë. Ky akt i thjeshtë konsiderimi për të tjerët zvogëlon përhapjen e viruseve, duke kursyer kështu një pasuri humbjesh të ditëve të punës dhe shpenzimeve mjekësore.

Atëherë, si u bënë japonezët kaq të vetëdijshëm?

Padyshim që nuk është diçka e re, siç e zbuloi marinari Will Adams kur u ankorua këtu në 1600, duke u bërë kështu anglezi i parë që vuri këmbë në Japoni. Në biografinë e tij për Adams, Samurai William, Giles Milton shkruan “fisnikëria ishte skrupulozisht e pastër”, duke shijuar “gjire të pacenuara dhe nevojtore dhe banjot me avull prej druri me aromë në një kohë kur rrugët e Anglisë – shpesh janë të tejmbushura nga jashtëqitjet “. Japonezët “u mërzitën” nga mosrespektimi i evropianëve për pastërtinë personale.

Pjesërisht, ky preokupim lind nga shqetësime praktike. Në një mjedis të nxehtë me lagështi si Japonia, ushqimi prishet shpejt. Bakteret lulëzojnë. Gëlon popullimi me insekte. Pra, higjena e mirë do të thotë shëndet i mirë.

Por shkon më thellë se kaq. Pastërtia është një pjesë qendrore e Budizmit, i cili mbërriti nga Kina dhe Koreja midis shekujve 6 dhe 8. Në fakt, në versionin Zen të Budizmit, i cili erdhi në Japoni nga Kina në Shekullin 12 dhe 13, detyrat e përditshme si pastrimi dhe gatimi konsiderohen ushtrime shpirtërore, jo më ndryshe nga të medituarit.

“Në Zen, të gjitha aktivitetet e jetës së përditshme, përfshirë ngrënien dhe pastrimin e hapësirës, ​​duhet të konsiderohen si një mundësi për të praktikuar Budizmin.

Larja e papastërtive si fizikisht ashtu edhe shpirtërisht luan një rol të rëndësishëm në praktikën e përditshme, “tha Eriko Kuwagaki nga tempulli Shinshoji në Fukuyama, prefektura Hiroshima.

Në Librin Okakura Kakuro “The Book of Tea”, libri i tij klasik për ceremoninë e çajit dhe filozofinë Zen që e injekton atë, ai shkruan se, në dhomën ku zhvillohet ceremonia e çajit “… gjithçka është absolutisht e pastër. Asnjë grimcë pluhuri nuk do të gjendet në qoshen më të errët, sepse nëse ekziston, pritësi nuk është një mjeshtër çaji.

Okakura i shkruajti ato fjalë në vitin 1906, por ato vazhdojnë të qëndrojnë edhe sot. Para një ceremonie çaji në shtëpinë e çajit Seifukan në Kopshtin Shukkeien të Hiroshima, ju do të shihni ndihmësin e kimonos mjeshtrit të çajit të ulur këmbadorazi, duke pastruar çdo gjë dhe duke marrë çdo grimcë pluhuri.

 

Atëherë, pse nuk janë të gjithë kombet budiste aq të pastërta si Japonia? Epo, shumë përpara mbërritjes së Budizmit, Japonia tashmë kishte fenë e vet indigjene: Shinto (që do të thotë “Rruga e perëndive”), që thoshte se mishëronte vetë shpirtin e identitetit japonez. Dhe pastërtia qëndron në zemër të Shintos.

Një koncept kyç në Shinto është kegare (papastërtia), e kundërta e pastërtisë. Shembuj të kegare variojnë nga vdekja dhe sëmundja deri në pothuajse gjithçka të pakëndshme. Ritualet e shpeshta të pastrimit janë të domosdoshme për të shmangur pazaret.

Nëse një individ është i prekur nga kegare, ajo mund të sjellë dëm për shoqërinë në tërësi,” shpjegoi Noriaki Ikeda, ndihmës prift Shinto në Faltoren Kanda të Hiroshima.

Pra, është thelbësore të praktikoni pastërtinë. Kjo ju pastron dhe ndihmon të shmangni sjelljen e fatkeqësive në shoqëri. Kjo është arsyeja pse Japonia është një vend shumë i pastër.

Ky shqetësim për të tjerët është i kuptueshëm në rastin e, të themi, sëmundjeve infektive. Por gjithashtu funksionon në nivele më prozaike, si marrja e mbeturinave tuaja. Siç tha Awane: “Ne japonezët besojmë se nuk duhet t’i shqetësojmë të tjerët duke qenë vetë dembelë dhe duke lënë pas dore plehrat që kemi bërë.

Shembuj të pastrimit ritual janë të shumta në jetën e përditshme. Para se të hynin në një faltore të Shinto, adhuruesit shpëlajnë duart dhe gojën në një legen uji guri në hyrje. Shumë japonezë e çojnë makinën e tyre të re në faltore për t’u pastruar nga prifti, i cili përdor një shkop me pendë të ngjashme me thuprën e quajtur onusa që ai e tund rreth makinës.

Ai më pas hap dyert, për të pastruar brendësinë. Prifti gjithashtu pastron njerëzit duke tundur onusa mbi ta. Ai madje do ta përdorë atë për të pastruar tokën në të cilën ndërtesa e re do të fillojë të ndërtohet.

Nëse jetoni në Japoni, së shpejti e gjeni veten duke adoptuar një stil jetese të pastër. Ju ndaloni së shfyri hundët në publik, përdorni shpërlarës duarsh të siguruar për klientët në dyqane dhe zyra, dhe mësoni të renditni mbeturinat shtëpiake në 10 lloje të ndryshme për të lehtësuar riciklimin.

Dhe, sikurse Will Adams dhe ekuipazhi i tij në 1600, ju vëreni se cilësia e jetës suaj përmirësohet.

Pastaj, kur të ktheheni në vendlindje, ju tronditeni nga barbarët që teshtijnë dhe kolliten në fytyrën tuaj. Ose futeni në shtëpinë tuaj me këpucë të papastra. Diçka e pamendueshme në Japoni.

Por ka akoma shpresë. Mbi të gjitha, u desh pak kohë që Pokemoni, Sushi dhe telefonat me kamera të pushtonin botën.

/shkollaesuksesit.com