Një njeri i zakonshëm i ndryshon pizhamet e tij çdo 13 netë. Gratë zakonisht presin deri në 17 netë për të hedhur pizhamet e tyre në lavanderi. Shumica e grave kanë palë të shumta pizhamesh dhe priren të harrojnë për sa kohë kanë qenë duke i mbajtur veshur. Ndërsa zvarriteni në shtrat me një pizhame të veshur disa herë mund të duket e padëmshme, mund të ketë disa pasoja serioze.

Ne ishim kuriozë të zbulonim se si mund të ndikonte tek ju zakoni i të shkuarit në shtrat disa netë rresht me të njëjtën palë pizhamash.

Ju jeni duke fjetur në një mjedis jo të shëndetshëm.

© Bright Side / YouTube, © Depositphotos.com

Pizhamet shtrihen kundër lëkurës tuaj. Nëse vishni të njëjtën copë pëlhure vazhdimisht, bakteret dhe qelizat e vdekura të lëkurës mund të fillojnë të mblidhen në veshjet tuaja. Edhe nëse e drejtoni rregullisht shtratin tuaj, ajo nuk do të qëndrojë e freskët për shumë kohë sepse po vihet në kontakt të drejtpërdrejtë me rrobat e palara të natës. Veshja e pizhameve të njëjta natë pas nate mund të shkaktojë infeksione që mund të jenë të vështira për t’u trajtuar.

Ju mund të transferoni mikrobe në veshje të tjera.

© Depositphotos.com, © Depositphotos.com

Kur vendosni pizhamet tuaja në lavatriçe, bakteret në të mund të kalojnë në të gjitha rrobat e tjera në larje. Nëse i keni veshur rrobat e natës për 2 javë rresht, larja nuk do të jetë në gjendje të heqë qafe shumicën e mikrobeve dhe ato do të transferohen në rroba të tjera që vijnë në kontakt me lëkurën.

Ndikon në cilësinë e gjumit tuaj.

© Depositphotos.com

Ngjashëm me mënyrën sesi çarçafët e larë mund t’ju japin një ndjenjë relaksimi, fjetja me rroba të pastra nate ju bën të ndiheni të freskët. Futja në shtrat e veshur me pizhama të djersitura mund t’ju mbajë zgjuar gjatë natës nëse ndjeni kruarje.

Mund të përkeqësojë alergjitë tuaja.

Nëse jeni alergjik ndaj pluhurit ose keni çrregullime të tjera të frymëmarrjes, fjetja në pizhame të vjetra mund të shkaktojë dëme serioze. Marimangat e pluhurit hanë lëkurën e vdekur, kështu që ato tërhiqen nga dysheku dhe rrobat e natës, duke shkaktuar probleme me frymëmarrjen. Nëse jeni alergjik ndaj pluhurit, është më mirë të ndryshoni pizhamet të paktën çdo natë tjetër.

Mund t’ju japë puçrra.

© Andrea Piacquadio / Pexels, © Shutterstock.com

Kur nuk i ndërroni rrobat e natës, bakteret dhe qelizat e vdekura të lëkurës grumbullohen në pëlhurë. Natën, ato shtypen kundër poreve tuaja, duke i bllokuar ato dhe duke shkaktuar shpërthime. Kur djersitni në gjumë, pizhamet thithin djersë, duke shkaktuar puçrra.

Kanë erë të keqe.

© Bright Side / YouTube

Rrobat tuaja të natës thithin djersën, duke krijuar një mikroklimë perfekte për bakteret. Ato lulëzojnë në vende me lagështi dhe të errëta, duke krijuar erëra të këqija dhe duke prishur gjumin tuaj.

Mund të dobësojë sistemin tuaj imunitar.

Kur vishni të njëjtat pizhame natë pas nate, sistemi juaj imunitar lufton vazhdimisht kundër mikrobeve, ndërlikimeve të frymëmarrjes dhe alergjive. Të gjithë ata faktorë mund të dobësojnë mbrojtjen e trupit tuaj, duke e bërë më të vështirë për t’ju mbrojtur nga viruset.

/shkollaeshendetit.com