Në një fshat të vogël jetonte një burrë me emrin Ram, i cili ishte i sjellshëm dhe gjithmonë i lumtur.

Ai buzëqeshte gjithmonë dhe kishte fjalë të mira e inkurajuese për të thënë, sa herë që ishte e nevojshme. Të gjithë ata që e takuan, u larguan duke u ndjerë më mirë, më të lumtur dhe të gëzuar.

Një nga fqinjët e tij e shihte gjithmonë. Ai pa që shumë njerëz erdhën për ta takuar, por Rami nuk u zemërua kurrë me askënd dhe nuk u grind me këdo që takonte.

Fqinji mendoi me vete: “Si mund të ishte gjithmonë kaq i sjellshëm dhe i dobishëm. Si ndodhi që ai nuk mbante mëri ndaj askujt dhe ishte gjithmonë i lumtur.”

Kështu ai u bë kurioz dhe donte të dinte sekretin e tij për të qenë gjithmonë i lumtur.

Pasi e takoi, ai nuk mundi ta mbante kureshtjen dhe pyeti: “Shumica e njerëzve janë egoistë dhe të pakënaqur. Ata nuk buzëqeshin aq shpesh sa ju, as nuk janë aq të dobishëm apo të sjellshëm sa ju. Si e shpjegoni?”

Ram buzëqeshi dhe u përgjigj: “Kur bëni paqe me veten, mund të jeni në paqe me pjesën tjetër të botës. Nëse mund të dalloni shpirtin tek vetja dhe tek të gjithë, atëherë do ta keni të natyrshme të jeni të sjellshëm dhe të prirur mirë me të gjithë.

Nëse mendimet tuaja janë nën kontrollin tuaj, ju mund të bëheni të fortë dhe të vendosur.

Personaliteti i njeriut është si një robot i programuar për të kryer një detyrë të caktuar. Zakonet dhe Mendimet janë mjete dhe programe që kontrollojnë personalitetin e dikujt. Shpengohuni nga programimi, atëherë do të zbulohet mirësia dhe lumturia e brendshme që qëndron tek një person.”

Pasi dëgjoi të gjitha, fqinji pyeti: “Por është shumë punë. Zakonet e mira duhet të zhvillohen dhe aftësia për të kontrolluar mendimet duhet të forcohet, gjë që është e vështirë dhe e pafund. Nuk është një detyrë e lehtë.”

Ram u përgjigj: “Mos mendo për vështirësitë. Thjesht qetësoni ndjenjat dhe mendimet tuaja dhe përpiquni të qëndroni në paqe. Mos lejoni që të tërhiqeni nga mendimet.”

“A është kjo e gjitha?”, pyeti fqinji.

Zotëria vazhdoi, “Përpiquni të shikoni mendimet tuaja dhe të shihni se si ato vijnë dhe shkojnë. Qëndroni në qetësi, momentet e paqes në fillim do të jetë të shkurtra, por me kalimin e kohës ato do të zgjasin.

Me kalimin e kohës, do të kuptoni se jeni NJË me Fuqinë Universale dhe kjo do t’ju shtyjë të veproni nga një dimension tjetër – këndvështrimi – ndërgjegje, jo nga egoja, e vogël, e kufizuar. Paqja do të forcojë gjithashtu fuqinë, mirësinë dhe dashurinë.”

“Do të përpiqem të kujtoj fjalët e tua, por ka edhe një gjë tjetër për të cilën jam kurioz”, tha fqinji.

“Çfarë është ajo?” Pyeti Ram.

Fqinji e pyeti: “Ti nuk dukesh se je i ndikuar nga mjedisi. Ju keni fjalë të mira për të gjithë. A nuk e shfrytëzojnë njerëzit kurrë mirësinë tuaj?”

“Të jesh i mirë dhe i sjellshëm nuk tregon domosdoshmërisht dobësi. Kur je i mirë, mund të jesh edhe i fortë. Njerëzit e ndjejnë forcën tuaj të brendshme dhe për këtë arsye, nuk ju imponohen.

Kur je i fortë dhe i qetë brenda, i ndihmon njerëzit sepse mundesh dhe dëshiron. Ju veproni nga forca, jo nga dobësia. Mirësia nuk është shenjë dobësie, siç mendojnë gabimisht disa njerëz. Mund të shfaqet së bashku me fuqinë dhe forcën”, u përgjigj Ram

Fqinji ndjeu se e qartësoi veten dhe e falënderoi për gjithçka.

/shkollaesuksesit.com

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re