Psiklogji: sa tërheqës me maskë!

maska_koronavirus_covid19_epidemija_zaraza_djevojka_pixabay.jpg

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Nuk kishim aq shumë gjëra pozitive që ndodhën gjatë pandemisë COVID, por akademikët britanikë mund të kenë “gërmuar” një të tillë, shkruan Guardian.

Konkretishtisht, siç kanë zbuluar shkencëtarët – njerëzit duken më tërheqës për njerëzit e tjerë kur mbajnë maska ​​​​mbrojtëse.

Studiuesit në Universitetin e Cardiff-it u befasuan kur zbuluan se si burrat ashtu edhe gratë “vlerësoheshin” se dukeshin më mirë kur mbanin një “cohw” që errësonte gjysmën e poshtme të fytyrës.

Ata zbuluan gjithashtu se një fytyrë e mbuluar me një maskë blu të disponueshme kirurgjikale konsiderohet – më tërheqëse.

Dr Michael Lewis, i Shkollës së Psikologjisë të Universitetit të Cardiff-it dhe një ekspert fytyre, kujtoi se hulumtimi i kryer përpara pandemisë tregoi se maskat mjekësore për fytyrën reduktonin atraktivitetin sepse i lidhnim me një spital ose sëmundje.

“Ne donim të testonim nëse kjo kishte ndryshuar që kur maskat për fytyrën u bënë të kudogjendura,” tha ai.

“Studimi ynë zbuloi se fytyrat konsiderohen më tërheqëse sot kur mbulohen me maska mjekësore ​​​​për fytyrën. Kjo mund të jetë për shkak se ngaqë jemi mësuar me punonjësit e shëndetësisë që mbajnë maska ​​blu, tani i lidhim me njerëz në kujdes ose profesione mjekësore. Në një kohë kur ne ndihemi të pambrojtur, mbajtja e maskave mjekësore mund të jetë qetësuese dhe për këtë arsye ne ndihemi më pozitivë ndaj mbajtësit.”

Pjesa e parë e hulumtimit u krye në shkurt 2021.

“Rezultatet e reja janë në kundërshtim me hulumtimet para pandemisë, kur mendohej se maskat i bënin njerëzit të mendonin për sëmundjen dhe ai person duhet të shmanget”, tha Lewis.

“Pandemia ka ndryshuar psikologjinë tonë në mënyrën se si i përjetojmë njerëzit që mbajnë maska. Kur shohim dikë të veshur me maskë, ne nuk mendojmë më “ai person ka një sëmundje, unë duhet të qëndroj larg”.

“Tani mund të vëmë re një ndryshim në psikologjinë tonë në mënyrë që maskat e fytyrës të mos veprojnë më si shenjë ‘kontaminimi’”, shpjegoi doktori.

Lewis tha se është gjithashtu e mundur që maskat t’i bëjnë njerëzit më tërheqës sepse ato drejtojnë vëmendjen te sytë. Ai theksoi se studime të tjera kanë zbuluar se mbulimi i gjysmës së majtë ose të djathtë të fytyrës gjithashtu i bën njerëzit të duken më tërheqës, pjesërisht për shkak se truri plotëson boshllëqet që mungojnë dhe e ekzagjeron ndikimin e përgjithshëm. /tesheshi.com/

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë